Krimi

Aflytning af fængslet mand knytter hashbod til stor joint-fabrik

Selv om en 38-årig mand sad varetægtsfængslet, fordi han var mistænkt for at opfordre til overfald på politifolk på Christiania under en politiaktion 11. december 2012, slap han langt fra kontakten til det miljø, han netop var pillet ud af.

Den 38-årige havde gennem flere måneder været mistænkt for at være en del af en personkreds, som var dybt involveret i hash-handel på Christiania, og derfor blev han aflyttet - også efter at han blev fængslet i sagen.

De samtaler, den 38-årige efter politiets opfattelse her førte, er nu en vigtig del af efterforskningen mod en hashbod kaldet 1b, og som fra september 2012 og til marts 2014 skal have solgt i hvert fald et kilo hash dagligt.

Ikke bare knytter aflytningen en stribe personer, der nu sidder på anklagebænken i sagen, til hash-bod 1b - den kæder også boden sammen men en omfattende joint-fabrik i Rødovre, der i slutningen af februar 2013 blev lukket sammen med flere andre.

Det oplyste senioranklager Laura Birch, Københavns Politi, i går, da sagen mod den 38-årige og 15 andre begyndte ved Københavns Byret.

- Det er samtaler, der efter vores opfattelse er en afgørende del af bevismaterialet i denne sag i forhold til den personkreds, som er tiltalt for at have tilknytning til hashbod 1b. De er også af stor betydning for anklagemyndighedens opfattelse af, at de joints, der blev produceret på jointfabrikken i Rødovre, blev produceret til hashbod 1b, sagde Laura Birch.

Tre mænd er allerede dømt i sagerne - en fjerde afventer at komme for retten.

En af dem blev 14. maj 2013 idømt to års fængsel ved Københavns Byret i en tilståelsessag.

Anklagen mod ham lød dengang på fremstilling og produktion af 77.000 joints.

Gennem de mange aflyttede telefonsamtaler mener politiet også at have fået vished for, at den 38-årige har spillet en mere toneangivende rolle i den såkaldte hashbod 1b.

Ifølge den konfiskationspåstand, som Laura Birch i går læste op, har den 38-årige som én blandt flere fået del i et udbytte på 20 kr. per solgt gram hash i boden.

Politiet anslår, at hashboden har solgt et kilo hash dagligt mellem september 2012 og marts 2014. Hvis de tal holder, har boden haft en profit på op mod 10,6 mio. kr. i perioden.

Den 38-årige nægtede i går - på lige fod med de 15 andre - at han havde del i nogen som helst form for organiseret hashhandel på Christiania.

Han erkendte dog, at nogen havde sat 10.000 kr. ind på hans konto om måneden, mens han har siddet fængslet, svarende til et samlet beløb på 150.000 kr., og at han godt vidste - eller bestemt måtte formode, som det også hedder i straffelovens hæleri-bestemmelse - at pengene stammede fra noget strafbart.

Den 38-årige afviste dog kategorisk gennem sin forsvarer Steen Bech, at de to mænd, der ifølge tiltalen skal have sat pengene ind på kontoen, havde noget med transaktionerne at gøre.

Der er afsat 48 retsdage i sagen, der ventes færdig til marts 2015.

Den 38-årige blev ifølge senioranklager Laura Birch 4. april 2013 idømt to år og tre måneders fængsel i den sag, han blev anholdt i i december 2012.

Sag 3

'Sag 3' er en af seks sager, der handler om hash-salg på Christiania.

Sag 3 rummer fire hashboder - 1a og 1b samt 2a og 2b - der deler tag to og to.

Boderne udgjorde - i hvert fald indtil politiet aktion 13. marts 2014 - nogle af de første hash-boder, kunderne mødte i Pusher Street på Christiania.

16 mænd er tiltalt på kryds og tværs mellem de fire boder, som ifølge politiet har haft åben op mod 540 dage siden september 2012 og hver solgt mindst et kilo hash om dagen.

Det svarer samlet set til omkring to tons hash.

Alle sagens fire boder er brugt til hash-salg på såkaldte aktionsdage.

Sagen forventes slut i marts 2015.