Krimi

Hash-agenter i centrum: Sådan vil politiet fælde Christianias pushere

Bevæbnet med skjult kamera har et stort antal politifolk købt hash på Christiania siden november 2012.

De skjulte optagelser og politifolkenes observationer er nøglen i de seks sager om organiseret hash-salg på Pusher Street på Christiania, som Københavns Politi har rejst.

Det er nemlig især optagelserne, der vil blive brugt på tværs af de seks sager til at knytte de tiltalte til hash-salget.

Et ubesvaret spørgsmål har hidtil været, hvordan Københavns Politi er nået frem til de betydelige hash-mængder, der angives i anklageskriftet.

Før retsmødet stod det klart, at politiet mener, at der fra hovedparten af boderne er solgt mindst et kilogram hash dagligt.

Desuden har politiet for hver af de tiltalte angivet et tidsrum, hvor vedkommende skal have spillet en rolle i boden.

Men gangede man tidsrummet op med det daglige salg, var der et misforhold mellem de mængder, som politiet satte "navn" i anklageskriftet, og så det samlede salg, som politiet mener, der har været i tidsrummet.

Godt 6,3 tons hash har politiet således sat "navn" på i anklageskriftet på tværs af de seks sager, men tager man politiets estimat over dagligt salg på ordet har det samlede salg mellem september 2012 og marts 2014 været godt 8,4 tons.

En af de tiltalte i sagen, der begynder i dag, har eksempelvis medvirket til et dagligt salg af et kilogram hash fra fra marts 2013 og så til aktionen 13. marts 2014 - eller samlet set 344 dage i alt.

Men han er alligevel kun tiltalt for at have haft del i salg af 219 kg.

I dag løftede anklager Line Steffensen så sløret for, hvordan det misforhold er opstået.

Ifølge anklageren skyldes det, at politiet har beregnet mængden ved at tælle antallet af dage mellem den første (marts 2013) og sidste observation af den enkelte tiltalte - hvilket så har været 219 dage senere.

Men fordi politiet mener, at hashsalget har været organiseret, vil anklager Line Steffensen have de tiltalte dømt for at have medvirket til salget i hele perioden.

12 personer er tiltalt i sagen i dag, der af politiet kaldes 'sag 5'. Tre af dem erkender sig delvist skyldige. De resterende afviser anklagerne komplet.

Sag 5

'Sag 5' er én af seks sager, der alle handler om hash-salg på Christiania.

12 mænd er tiltalt i 'Sag 5', der involverer fire hash-boder og består af to grene, nemlig én med boderne 4, 23 og 26 samt én med bod nr. 17.

Godt halvdelen af de tiltalte knytter sig i forskellig grad til bod 26, der ifølge politiet har solgt 1 kg hash om dagen gennem 401 dage.

Boden knyttes sammen med boderne 4 og 23 - og yderligere tre tiltalte - af en 45-årig christianit, KJ, der på tværs af boderne ifølge politiet har solgt 141 kg hash i perioden.

Hvis politiets estimat over dagligt salg er rigtigt, skal de tre boder have solgt i hvert fald 968 kg hash i den periode, sagen handler om.

Den sidste gren tegner sig ifølge politiet for i hvert fald yderligere 189 kilo hash.

Tiltalte fra tre af sagens fire hash-boder sættes i forbindelse med hash-salg på de såkaldte aktionsdage.

Dom i sagen 25. marts 2015.