Festivalgæst: Forklædte narkobetjente brugte forbudt trick

16x9
Politiet har frem til torsdag ved midnat taget 373 personer for besiddelse af stoffer. (Arkivfoto) Foto: Scanpix

Det kan næppe komme som nogen overraskelse, at der bliver røget en del hash på Roskilde Festival. Og politiet patruljerer da også rundt på både campi

Det kan næppe komme som nogen overraskelse, at der bliver røget en del hash på Roskilde Festival.

Og politiet patruljerer da også rundt på både campingpladsen og festivalpladsen i civil for at kunne tage rygerne på fersk gerning.

Jacob Nielsen og hans venner blev dog noget overraskede, da civilbetjente onsdag efter deres mening ligefrem opfordrede dem til at sælge det forbudte stof.

- Vi sidder en 8-10 stykker i vores lejr, da der kommer fire fyre hen og siger ’Hej drenge. Har I noget hash, vi kan købe? Vi siger nej, og så smutter de igen, fortæller Jacob Nielsen til tv2.dk.

Bagefter snakkede folkene i lejren om, at de fire mænd sikkert var civilklædte betjente og tjekkede derfor facebook-siden ’Politi razzia på Roskilde?’ Siden bruger festivalgængerne til at advare hinanden om politiets færden ved blandt andet at lægge billeder op af civilbetjente.

- Her kan jeg genkende fyrene på nogle af billederne, hvor de er i gang med at dele bøder ud lidt tidligere på dagen. Jeg blev faktisk ret vred, for jeg tror ikke, det er lovligt, at politiet på den måde vil provokere en til at sælge, siger Jacob Nielsen.

Politiinspektør og chef for politiets indsats på festivalen, Jens Børsting, bekræfter over for tv2.dk, at de fire hashjagende mænd faktisk er betjente i civil.

- Vi har talt med de fire betjente om episoden, og de kan ikke umiddelbart genkende den måde, ordene skulle være faldet. Men hvis det er blevet opfattet, som om de har opfordret til noget kriminelt, så er det selvfølgelig et problem, siger Børsting.

Hvad mener betjentene så, at de har sagt?

- De siger, at de nok har spurgt i retning af ’er der noget hash heromkring?’.

Det er blevet opfattet af 8-10 mennesker, som om betjentene forsøgte at få dem til at gå i en fælde. Er det arbejdsmetoder, I benytter jer af?

- Vi har brugt lejligheden til at indskærpe over for alle vores betjente på Roskilde, at vores arbejde ikke må have karakter af en opfordring til at handle med hash, siger han.

Han understreger, at betjentene bliver nøje instrueret i, hvilke metoder, de må tage i brug, og de indbefatter altså ikke opfordring til kriminelle handlinger.

- Der skal være tale om nogle meget, meget alvorlige forbrydelser, hvis politiet skal gå ind og spille en aktiv rolle, og det er noget, der kræver særlige bevillinger. Hashforbrug og salg på en festival hører ikke hjemme i den kategori, siger politiinspektør og chef for politiets indsats på festivalen, Jens Børsting.

Politiet har til og med torsdag haft 373 sager om besiddelse af stoffer. Sidste år var det tal 319. Til gengæld er der færre, der er blevet taget for salg. Her er tallet til og med torsdag 4, mens der i 2013 var 9 tilfælde i samme tidsrum.

Har du oplevet, at civilbetjente har opfordret dig til at sælge eller købe hash, så skriv til journalist Maria Malmdorf Laugesen på maml@tv2.dk eller på 1234@tv2.dk

Hash

2.000 kr.

Amfetamin  

3.000 kr.

Kokain        

3.000 kr.

Bøderne forhøjes i 2. gangstilfælde med 50 procent og i 3. gangstilfælde eller senere med 100 procent i forhold til bøden i 1. gangstilfælde.

 

 

Hash:

100 gram

Amfetamin:

5 gram

Kokain

5 gram