Krimi

Tys tys-kilde afvist: Krævede at få navneforbud

Den såkaldte tys tys-kilde, der ifølge politiets sigtelse systematisk skal have udleveret kreditkortoplysninger om kendte, folkevalgte og kongelige til ugebladet Se og Hør, ønsker ikke selv at få sit navn i medierne.

Som Ekstra Bladet valgte at gøre torsdag, hvor et portræt af den 45-årige it-specialist prydede avisens forside – ligesom han var navngivet og beskrevet i flere artikler.

- Jeg mener ikke, at offentligheden har en speciel interesse i at kende min klients navn, argumenterede forsvarer Andro Vrlic i Retten i Glostrup, idet han bad om retten at nedlægge forbud mod at omtale den 45-årige ved navn eller i øvrigt komme med oplysninger, der kan fastslå hans identitet.

Et argument, som dommer Christina Breinstrup ikke var enig i:

- Jeg tager ikke anmodningen om navneforbud til følge, lød det efter en kort betænkningstid fra dommeren, der henviste til omstændighederne omkring sigtelsens grovhed og den meget betydelige mediebevågenhed og samfundsmæssige interesse i sagen om Se og Hør.

Hvilket i praksis betyder, at selvom TV 2 og en række andre medier har fravalgt at gøre det, så er det fortsat fuldt lovligt at nævne den 45-årige it-specialist ved navn.

Forsvarer Andro Vrlic argumenterede ellers for, at Retsplejelovens bestemmelse om, at navneforbud kan nedlægges, hvis der er tale om, at en person risikerer unødvendig krænkelse, var opfyldt - ligesom it-specialistens forsvarer ifølge sin argumentation ikke mente, at hans klient havde bestridt en betroet stilling.

Heller ikke, selvom han i princippet via sin ansættelse havde adgang til private kontooplysninger over stort set alle voksne danskere.

Den 45-årige it-specialist var ikke selv mødt op i retten og nægter sig ifølge sin forsvarer skyldig – ligesom forsvaret har kæret byrettens kendelse om ikke at beskytte it-specialisten med et navneforbud til landsretten.

Siden Se og Hør-sagen begyndte at rulle, har It-specialisten ikke udtalt sig i medierne. TV 2 har flere gange anmodet om et interview - uden at få svar på forespørgslerne.

Retten afviste at beskytte it-specialisten samme dag, som udgiverdirektør på Aller og tidligere konstitueret chefredaktør på Se og Hør Per Ingdal trak sig fra sin stilling.

Se TV 2 dokumentaren: 'Se og Hør-skandalen - til stregen og over' på TV 2 Play HER

Derfor skriver TV 2 ikke navnet

TV 2 har indtil videre valgt ikke at bringe navnet på den 45-årige it-specialist.

Beslutningen er helt på linje med TV 2's etiske regelsæt, der foreskriver, at navnet på en sigtet eller tiltalt som udgangspunkt ikke nævnes, med mindre der er tale om en person med såkaldte gyldne kæder.

Altså en person, der for eksempel bestrider et tillidshverv eller på anden måde er kendt i offentligheden i forhold til noget, der har relevans for den pågældende sag.

Efter dom nævner TV 2 som udgangspunkt heller ikke navn på den dømte, med mindre, der et tale om en sag af væsentlig samfundsmæssig interesse og som regel heller ikke, med mindre, dommen har en længde på mere end to år.

Ifølge Københavns Vestegns Politi omhandler sigtelsen af den 45-årige it-specialist overtrædelse af straffelovens § 263 stk. 3, jfr. stk. 2 og § 299a, jfr. markedsføringslovens § 19, jfr. straffelovens § 23 samt overtrædelse af straffelovens § 299 stk. 2.