Krimi

Politi advarer: Tricktyve meget aktive i Nordsjælland

Der har været stor aktivitet blandt tricktyvene i Nordsjælland de seneste uger, advarer politiet på Facebook.

Bare i løbet af to dage er flere blevet bestjålet i både Hillerød, Lyngby, Gentofte, Værløse og Frederikssund, hvor tricktyvene typisk er kommet derfra med guldhalskæder eller guldarmbånd. Det er forskelligt, hvordan tricktyvene går til deres gerning.

- Det er ofte en kvinde, der retter henvendelse til en ældre kvinde - og afleder hendes opmærksomhed ved at spørge om vej eller lignende, fortæller vagtchef Henrik Rasmussen fra Nordsjællands politi.

- I et tilfælde sidder tyvene i en bil og får stoppet en cyklist for at spørge om vej. Mens cyklisten rækker hånden ind i bilen for at pege på et kort, får de taget en guldlænke af håndleddet.

I et par tilfælde er tricktyvene blevet opdaget midt i gerningsøjeblikket, og en enkelt ældre kvinde fik jaget dem væk, mens en anden fik revet en guldkæde af halsen - med et sår til følge.

Der er ikke noget fast mønster i typen af gerningssteder, så politiet er så godt som på bar bund i jagten på tricktyvene. Dog vides det, at gerningsmændene blandt andet har kørt rundt i en sølvfarvet Mercedes.

- Vi har brug for borgere, der ser noget. Vi er også selv ude på udkig, men det er som at lede efter en nål i en høstak, siger vagtchefen.

- Vær på vagt, hvis du ser 3-4 personer henvende sig til dig - og ser du dem gøre det ved andre, så hold dig tæt på. Og sørg meget gerne for at tjekke registreringsnummer på deres bil. Det vil være os en stor hjælp.

Blandt politiets tiltag for at mindske antallet af tricktyverier, har de lagt en guide på deres hjemmeside, der forklarer, hvordan du kan vogte dig mod at blive snydt.

Politiets tips til at undgå tricktyveri i hjemmet

1. Luk aldrig fremmede ind i din bolig

2. Giv aldrig et glas vand, og lån aldrig toilettet til fremmede

3. Afvis fremmede personer, som forsøger at sælge postkort eller lignende ved døren

4. Monter sikkerhedskæde og dørspion på din hoveddør

5. Hav en fast aftale med hjemmehjælper om ankomsttidspunkt – aftal eventuelt et kendeord

6. Aftalte besøg ændres kun efter forudgående telefonisk henvendelse

7. Lig ikke inde med større kontantbeløb – hav mærke på bankbog

8. Hav en fast aftale med vicevært/varmemester ved reparationer af din bolig