Politiet advarer mod nøgenafpresning på Facebook

Bliver du kontaktet med en venneanmodning på Facebook fra en smuk kvinde, du ikke kender, så skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang. Det kan nemlig være et led i en ny form for pengeafpresning på det sociale medie, som politiet nu advarer imod.

En kvindelig profil anmoder om venskab på Facebook, og på engelsk begynder profilen at chatte mere og mere intimt til de smigrede mænd. Når manden er blevet varmet tilpas op, bliver han bedt om at logge på Skype, så de kan se hinanden på webkamera, mens de chatter, og så begynder det.

Kvinden, der selv er på webkamera, får drejet samtalen over på sex, og i flere tilfælde har kvinden lokket manden til at tage tøjet af og udføre seksuelle handlinger. Hvad der skulle have været en privat seance bliver så optaget af gerningsmændene. Bagefter kontaktes manden – der skal penge på bordet, ellers ryger videoen på nettet, så alle kan se ”showet”.

- Du skal ikke betale

Prisen for hjemmevideoen løber op mod 20.000 kr., og truslen er reel – ifølge politiet er der nemlig set eksempler på, at videoerne er blevet offentliggjort, hvis der ikke bliver betalt. Derfor advarer politiet altså mod at smide tøjet.

Skulle man alligevel stå i situationen, så bør man ikke betale, lyder fra politiet.

- Hvis man alligevel er røget i fælden, skal man ikke betale, det vil blot være en skrue uden ende, siger politikommissær Flemming Kjærside fra Nationalt Cyber Crime Center (NC3). Han opfordrer i stedet til, at offeret henvender sig til politiet, og advarer sit netværk, som risikerer at blive udsat for en videooptagelse, hvor offeret måske optræder på en lidt uheldig måde.

Sagerne er svære at efterforske for politiet, fordi gerningsmændene som regel gemmer sig bag anonyme internettjenester.