Krimi

Se og Hør-sag: Kan være største it-skandale i Danmark

En hemmelig kilde, der tilsyneladende malkede det daværende Pengeinstitutternes Betalingsservice for særdeles private oplysninger om kendte og kongelige.

En kilde, der havde adgang til pengetransaktioner fra alle danskere med et af de gængse kreditkort - og ikke mindst en kilde, der uden videre kunne hente oplysningerne ud af PBS's systemer og sælge dem videre til ugebladet Se og Hør.

De alvorlige beskyldninger, som Københavns Vestegns Politi i øjeblikket er ved at efterforske, illustrerer ifølge seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup, at Danmark skal overveje at indføre en højere grad af kryptering af personlige oplysninger.

- Hvis det virkelig forholder sig sådan, som vi her får beskrevet, så er der tale om den største it-skandale i Danmark nogensinde, siger Anette Høyrup.

Hun mener, det er meget alvorligt, hvis forbrugerne ikke kan have tillid til, at deres oplysninger bliver behandlet fortroligt.

- Vi er nødt til at adskille de her de her databaser og indbygge sikkerhed i dem fra start af, og det kan man gøre ved, at man fjerner navn og cpr på de enkelte borgere fra selve dataoplysningerne om betalingstransaktioner, sådan at det for uvedkommende bliver ulæseligt, hvad der står i de databaser. De skal krypteres på en måde, så de ikke kan misbruges, siger Anette Høyrup.

Og også fra politisk hold har flere retsordførere meldt sig på banen.

Venstres Karsten Lauridtzen mener, at datatilsynet skal tilføres flere midler, da det ellers vil være umuligt at opretholde den nuværende lovgivnings rammer for tilsyn. Og ikke nok med det:

- Man må sige, at sagen viser, at der er behov for at stramme op på den lovgivning, vi har på området. Og som jeg har fået det oplyst, så er der ikke nogen, der ved, om der på nuværende tidspunkt er mulighed for at gå ind i Nets - det tidligere PBS's systemer - og se, hvem der har kigget hvornår. Det illusterer jo et relevant problem, vi må have en politisk diskussion om, siger Karsten Lauritzen.

Hos socialdemokraterne understreger retsordfører Trine Bramsen, at vi i Danmark allerede har en af de højeste former for datasikkerhed.

- Vi tager altid gerne en diskussion for, hvordan vi kan forbedre datasikkerheden. Men vi har også stor gavn af, at virksomheder kan bruge vores data, og vi skal også passe på, at vi ikke gør det alt for bureaukratisk, så vi for eksempel skal melde det ind til alle myndigheder, når vi skifter adresse, siger Tine Bramsen.