Her er historien om Se og Hørs kreditkort-kilde

PORTRÆT AF TYS TYS-KILDE: Han tjente angiveligt formuer udenom skattesystemet ved at aflure kendte og kongeliges kreditkortforbrug. Nu er han selv gået under jorden – for ikke at havne på de forsider, hvor han ifølge flere kilder selv har placeret et utal af andre.
Nu ruller Se og Hør-skandalen, men hvordan samarbejdet blev indledt, er endnu ikke klarlagt. Kilder fortæller til tv2.dk, at den nu 45-årige it-specialist engang i 2008 selv kontaktede Se og Hør via den såkaldte tip-telefon, hvor folk med en god historie kunne henvende sig og måske få betaling.
Politiet mener dog, at 'tys tys'-kilden kan have solgt oplysninger allerede i 2007 - men holder detaljerne omkring efterforskningen tæt til kroppen.
Efter sagen begyndte at rulle i slutningen af april, valgte den 45-årig it-specialist selv at henvende sig til Københavns Vestegns Politi, hvor han blev afhørt og sigtet for blandt andet at have videregivet personfølsomme oplysninger - for systematisk at have maltet Nets for personlige data, som han herefter videresendte til udvalgte reportere fra Se og Hør.
Og gode var de tip, som it-specialisten skaffede. Angiveligt skal han frem til 2012 have forsynet ugebladet Se og Hør med detaljerede oplysninger om hundredevis af kendtes kreditkortforbrug - oplysninger, han ifølge BT modtog 10.000 kroner for hver måned.
It-specialisten selv var som sunket i jorden, indtil han tirsdag den 30. april klokken 15.15 henvendte sig på politigården hos Københavns Vestegns Politi.
Noget mærket af situationen og den massive interesse, som sagen har fået i medierne, lød det fra hans forsvarer, Michael Juul Eriksen - uden noget ønske om selv at blive konfronteret med pressen.
På sit professionelle cv skriver den 45-årige it-specialist, at han har beskæftiget sig med IT siden 1987.
Nu står den hemmelige 'tys tys'-kilde dog uden arbejde, for efter den tidligere reporter på ugebladet Se og Hør, Ken B Rasmussen, sidste tirsdag i april udgav bogen ’Livet, der forbandede’, har it-specialistens seneste arbejdssted Nordea bedt ham om ikke at møde på arbejde igen lige med det første.
Videre skriver den 45-årige københavner på sit cv, at han er forretningsorienteret, resultatorienteret og løsningsorienteret.
Bogen, der fik skandalen til at rulle, er ifølge forfatteren en fiktiv roman, der fortæller om livet på ugebladet Set og Hørt – i virkelighedens verden er den hemmelige tys-tys kilde, der i bogen sælger oplysninger til ugebladet, den samme som virkelighedens 45-årige it-specialist.
- Hvis en kendt var involveret i en eller anden skandale og helst ville skjule sig for pressen og offentligheden, så skulle vedkommende bare bruge sit kreditkort én enkelt gang, så vidste Set og Hørt besked, står der i bogen.
Kilder med tilknytning til Se og Hør fortæller til tv2.dk, at samarbejdet foregik på en måde, hvor udvalgte medarbejdere på ugebladet kunne kontakte den hemmelige tys-tys-kilde – der i særlige tidsrum kunne tilføje eller fjerne specifikke navne på en liste, der automatisk hentede alle oplysninger om de valgte personers kreditkortforbrug ud af databasen på Nets, hvor han var ansat.
Oplysninger, der blev sendt videre på sms’er til medarbejderne på ugebladet – oplysninger om hundredevis af kendte – fra prins Joachim og prins Henrik til Iben Hjejle og Remee.
Sådan fandt ugebladet som de eneste frem til destinationen for prins Joakim og prinsesse Maries bryllupsrejse – og sådan sporede de Rigmor Zobel på et hotel i Schweiz, efter en kokain-skandale havde fået hende til at flygte ud af ladet – lyder de fortsat udokumenterede anklager mod Se og Hør.
Gennem årene kom it-eksperten ifølge tv2’s kilder på særdeles god fod med flere medarbejdere på Se og Hør – gentagne gange blev han inviteret med til ugebladets fester på restaurant Grøften i Tivoli – ligesom han hyppigt har deltaget i andre større arrangementer sammen med sine venner på ugebladet.
I TV 2’s eventafdeling så man så ofte hans navn, at man antog, at han var freelance-tilknyttet journalist hos Se og Hør – mens selv praktikanterne på Se og Hør skal have undret sig over, hvem manden var – og hvorfor han altid var med.
For få uger siden deltog han som en af fire personer på Se og Hørs gæsteliste til arrangementet Top Charlie i Parken – om han blot var ledsager til en af ugebladets reportere, er dog uvist.
Den pågældende ugebladsreporter og it-specialisten er i hvert tilfælde gode venner – det fortæller både kilder og flere billeder på de sociale medier, der viser de to på en række byture.
I hvert tilfælde inden, it-specialisten lukkede sin Facebook-profil – og inden, hans venner fra Se og Hør slettede ham fra deres vennelister.
Smilende i pastel
I sit cv beskriver it-specialisten sig selv som kreativ og iderig, uformel, humoristisk og serviceminded, vellidt og en person, der kommer godt ud af det med de fleste mennesker.
På billedet smiler han solbrændt til fotografen iført en pastelfarvet jakke – på andre billeder er han mere formelt klædt i hvid skjorte og sort jakke.
- Han er flink nok, ham er der aldrig noget med, siger en nabo i det røde højhusbyggeri med udsigt over blomstrende kirsebærtræer, som it-specialisten bor i.
De seneste år alene – inden da boede han sammen med sin daværende hustru i en anden lejlighed i den samme boligforening.
Trives med døgnarbejde
I det professionelle cv står der endvidere, at it-specialisten siden 1988 har arbejdet på skiftende arbejdstider. Han trives med lange arbejdsdage og skiftende miljøer, skriver han om sig selv.
I 2007 skiftede han arbejdsgiver fra det daværende PBS, Pengeinstitutternes Betalingsservice, til IBM – det skete sammen med omkring 70 andre ansatte og fordi, IBM overtog driften af de serversystemer, der holder styr på danskernes kreditkortforbrug.
It-specialistens opgave ændrede sig tilsyneladende ikke synderligt – hans arbejde foregik på et højt sikkerhedsmæssigt niveau og bestod blandt andet i at overvåge netværket og serverne.
Hvorfor han også havde skrevet under på en 'tro og love'-erklæring om, at han ville respektere de personlige informationer.
I 2012 blev han sammen med et par hundrede kolleger opsagt i forbindelse med en større omstrukturering - siden da har han både oprettet eget firma og arbejdet i kortere perioder for Fujitsu og Nordea.
Qvortrup mødte kilden
Forbindelsen til vennerne i Se og Hør er dog fortsat - i hvert tilfælde indtil bogen med beskrivelsen af den hemmelige kilde kom i handelen.
- Min viden om denne kilde var, at han i flere tilfælde var i stand til at levere korrekte oplysninger til bladet. Derfor attesterede jeg udgiftsbilagene, når de blev præsenteret af journalisterne, som jeg forstod havde kontakt til kilden, skrev Henrik Qvortrup tirsdag i en pressemeddelelse, da han på grund af skandalen sagde op som politisk kommentator på TV 2.
Qvortrup var nemlig ansat som chefredaktør på Se og Hør frem til januar 2009 - flere måneder efter, at den såkaldte tys-tys-kilde skal have solgt sin første historie til Se og Hør.
Politiet vil tale med it-specialist
Ugebladets nuværende chefredaktør, Niels Pinborg, der blev ansat i 2013, afviser ethvert kendskab til en hemmelig og ulovlig kilde. Også selvom han stod på bladets gæsteliste til Top Charlie.
- Den her person har sådan set været velkommen i vores hus, fordi han var ven af en journalist, siger Niels Pinborg - men slår fast, at er der tale om person, der har ageret ulovligt, så er han ikke velkommen.
Tv2.dk har flere gange ringet på døren hjemme hos it-specialisten. Uden held.