Krimi

Efterforsker fra Rejseholdet: Det er overvågning af intime detaljer

Den menneskelige faktor. En sikkerhedsbrist, det er umuligt at tage højde for.

Således beskriver den erfarne efterforsker Jan Jarlbæk, der blandt andet har arbejdet i Rigspolitiets Rejsehold, en svaghed hos Nets, der ifølge flere anonyme kilder har ført til, at ugebladet Se og Hør i årevis modtog en strøm af sms'er med personlige kreditkortoplysninger.

Oplysninger, der ikke er ført endeligt bevis for - men som ifølge oplysninger til tv2.dk skal være afsendt af en nu 45-årig it-specialist, der var tilknyttet Nets via sit arbejde for IBM.

- Når du er så højt oppe i hierarkiet i Nets, så er der taget højde for sikkerheden. Så er der kun den menneskelige faktor tilbage. Og den kan du ikke sikre dig mod, siger Jan Jarlbæk, der i dag er direktør i det private efterforskningsfirma Parsifal.

Men den mulige sikkerhedsbrist i Nets er ikke det værste, mener Jan Jarlbæk. Det værste er, at den 45-årige it-specialist kan have brudt det, der ifølge Jarlbæk er den helligste af alle traktater:

- Det er tilliden til, at vores sikkerhed fungerer. Han underminerer hele diskussionen om datasikkerhed og retssikkerhed i vores samfund, siger Jan Jarlbæk.

Købehavns Vestegns Politi har ikke ønsket at gå i detaljer med den efterforskning, der nu er igangsat i sagen - men Jan Jarlbæk vil godt pege på, hvad der nu vil være et naturligt træk for politiet:

- Først vil efterforskerne formentlig se, om der kan sikres nogle elektroniske data eller log-filer, der kan beskrive det, der er hentet ud af systemet - og af hvem, siger Jan Jarlbæk.

- Derefter skal man identificere de mennesker, der har været involveret i datasystemerne - og så kan man i øvrigt håbe på, at der er gemt data fra hele perioden, siger Jan Jarlbæk.

Ifølge bogføringsloven skal firmaer gemme data om pengetransaktioner i mindst fem år - og dermed er der en vis sandsynlighed for, at også de kreditkortoplysninger, som Se og Hør angiveligt skal have fået fat i, findes et sted i systemet.

Og selvom den pågældende it-medarbejder måske har søgt at slette de data, han uvægerligt vil have afsat i Nets databaser, så vil der formentlig kunne findes log-filer over selve de log-filer, der kan være forsøgt slettet.

Har den mistænkte it-specialist imidlertid lånt en anden persons login eller anvendt et administrations-login - så bliver sagen endnu vanskeligere at bevise.

- Desuden skal kigge de gamle blade igennem og finde ud af hvilke sager, det kan have handlet om, og så må man vurdere, hvilke af de kendte personer, der er beskrevet i bladet, man skal kalde ind, siger Jan Jarlbæk.

- Så skal man naturligvis også tale med forfatteren selv, med chefredaktørerne og en række medarbejdere og tidligere medarbejdere på Se og Hør, slutter Jan Jarlbæk sin opremsning af centrale personer i den kommende efterforskning.

- Det kan godt gå hen og blive en rigtig stor sag, som i høj grad også har samfundsmæssig relevans, vurderer Jan Jarlbæk.

Personlig overvågning

Desuden er det en skærpende omstændighed, at der tilsyneladende ikke bare er hentet data over en udefineret gruppe mennesker - der er tale om, at søgningerne skal være rettet mod udvalgte og navngivne kendte og kongelige.

- Det er overvågning. Det er overvågning på et niveau, hvor du kan se de mest intime detaljer i forhold til, hvad der er brugt penge på, siger Jan Jarlbæk.

- Jeg kan ikke huske på, at jeg er stødt på en sag på det her niveau, der har været rettet så meget mod økonomisk vinding, siger Jan Jarlbæk.