Rumænere gik på indbrudstogt, da pengene slap op

I Retten i Lyngby sad der i dag seks unge rumænere, skulder mod skulder, alle tiltalte for en lang række indbrud på Sjælland.

I Retten i Lyngby sad der i dag seks unge rumænere, skulder mod skulder, alle tiltalte for en lang række indbrud på Sjælland. De seks er hovedpersonerne i den såkaldte Sixpack-sag, som den er døbt af Task Force Indbrud.

Ifølge anklageskriftet havde de seks base på Hotel Continent på Nørrebro, hvor de gemte flere tyvekoster, før de sendte dem med posten hjem til Rumænien.

I dag afgav de seks unge mænd, der var i alderen 20-27, så forklaring. Til fælles for forklaringerne var, at alle var ændrede siden grundlovsforhøret. Flere af personerne kendte slet ikke hinanden i dag, selvom de tidligere havde forklaret det, mens andre ville ændre forklaring i forhold til, hvor mange indbrud, de har begået.

- Alle tror, at rumænere stjæler
Tre af mændene forklarede, at de var kommet til Danmark sammen i jagten på arbejde. Da der ikke var job i byggebranchen, som de havde håbet slap pengene op, og de måtte ernære sig ved at begå indbrud. De mødte resten af ’sixpacken’ tilfældigt på hotellet. Der var billig leje, og det var et populært sted for rumænere, forklarede de.

Den historie troede anklager Carina Erdogan ikke pĂĄ, og en af de tre tiltalte blev gĂĄet pĂĄ klingen. Vidste han virkelig ikke, at den anden gruppe ogsĂĄ begik indbrud?

- Alle tror, at rumænere stjæler, men det gør vi jo ikke. Jeg havde en mistanke om, at de også stjal, men det vidste jeg jo ikke, sagde han i retten.

Stjal elektronik for flere hundredetusinde 
Er de seks mænd skyldige, har de haft tilsyneladende haft nok at dele af. Ved hvert indbrud har der været tale om et rov til en værdi af flere tusinde kroner. Ved et indbrud i Valby blev der stjålet for 44.000 kroner, 88.000 kroner ved et andet indbrud i Valby, 60.000 kroner i Allerød, 60.000 kroner i Charlottenlund, 131.000 kroner i Lyngby samt mange andre forhold, hvor udbyttet har været stort. I flere tilfælde er værdien af rovet endnu ikke opgjort.

I alle forhold var det ting som smartphones, ure, dyre parfumer, fladskærme og bærbare, som var lette af afsætte igen.

Hvad der blev gjort med de mange tyvekoster, kunne de seks unge rumænere dog heller ikke blive enige om.

En enkelt mente, at man havde solgt noget af det i Danmark, en anden forklarede, at det eneste, de havde stjĂĄlet var, hvad politiet havde fundet ved anholdelsen.

Anklageren vil i retten forsøge at bevise, at de seks personer kender hinanden godt, og at de begik indbruddene sammen, hvilket blandt andet sker ved telefonlister og overvågningsbilleder fra posthuset, hvor flere af dem er set sende pakker til Rumænien.

Carina Erdogan forklarer til TV 2 News, at det er afgørende aspekt for strafudmålingen.

- Det har afgørende betydning for straffen, der er flere gerningsmænd, der har begået mange indbrud i forening, og det er organiseret af karakter, og derfor er det afgørende, sagde hun.

Omrejsende tyve plager Sjælland
Danmark ligger nummer to på listen over europæiske lande, der er plaget af indbrud - og følge politiinspektør Karl Erik Agerbo fra den særlige Task Force Indbrud regner man med, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle indbruddene på Sjælland bliver foretaget af omrejsende kriminelle.

- Det er gået op for os, at det er mere organiseret end vi først lige troede. Vi ser i næsten alle sager, at der er tale om en organisation, der har tråde til de lande, de omrejsende kommer fra, og her er det primært Rumænien og Chile, sagde Karl Erik Agerbo i går til TV 2.

I Sixpack-sagen går anklageren efter udvisning, erstatning og fængselsstraf.

Retssagen genoptages mandag klokken 09.15.

Tv2.dk var onsdag til stede i retten, da de seks rumænere afgav forklaring. Du kan se vores live-blog i bunden af denne artikel.

Navnet ”Sixpack-sagen” kommer, fordi de seks rumænere sendte store pakker med deres tyvekoster til hjemlandet, og det var sådan, politiet kom på sporet af dem.

Banden havde ifølge anklageskriftet i løbet af efterĂĄret 2013 brudt ind i 20 forskellige villaer pĂĄ Sjælland, hvor de slap afsted med fladskærme, dyr parfume, mobiler, bæbare computere, kameraer og andre tyvekoster, da ansatte pĂĄ posthuset fattede mistanke.

- Der var en pakke, der gik i stykker på et posthus i København, og indholdet fik postmedarbejderne til at alarmere politiet, forklarede politiinspektør Karl Erik Agerbo fra den særlige Task Force Indbrud i går.

En rumænsk mand, der efterfølgende blev anholdt, ledte politiet videre til Hotel Continent på Nørrebro i København, der fungerede som base for banden. Her fandt politiet fem andre personer, der nu alle er tiltalte for organiseret indbrudskriminalitet. Op hotellet fandt man flere tyvekoster, der stammede fra et indbrud i Holte, hvor der blev stjålet for over 200.000 kroner.

Det er bander som denne, der nu har fĂĄet politiet til at øge fokus pĂĄ især udenlandske grupperinger, nĂĄr det kommer til indbrud. Det er nemlig en stigende tendens, at især rumænere og chilenere kommer til Danmark for begĂĄ indbrud.

Danmark ligger nummer to på listen over europæiske lande, der er plaget af indbrud. Især Sjælland er hårdt ramt, og ifølge Task Force Indbrud regner man med, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle indbruddene på Sjælland bliver foretaget af omrejsende kriminelle, hvor især rumænere og chilenere anses for et problem.