Krimi

Rumænske netværk sender tyvekoster ud af Danmark

Danmark ligger nummer to på listen over europæiske lande, der er plaget af indbrud - og følge politiinspektør Karl Erik Agerbo fra den særlige Task Force Indbrud regner man med, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle indbruddene på Sjælland bliver foretaget af omrejsende kriminelle.

- Det er gået op for os, at det er mere organiseret end vi først lige troede. Vi ser i næsten alle sager, at der er tale om en organisation, der har tråde til de lande, de omrejsende kommer fra, og her er det primært Rumænien og Chile, siger Karl Erik Agerbo til TV 2.

Rent praktisk betyder det ifølge politiet, at herboende kriminelle de sørger for forskellige logistiske ting som biler, bolig og oplysninger om områder, der er gode at begå indbrud i - hvilket gør det hurtigt og effektivt for tilrejsende grupper at begå de mange indbrud.

- Vi har kunnet se, at der blev begået rigtig mange indbrud af omrejsende kriminelle, og vi kan se, at når først de er her, så begår de rigtig mange indbrud hver gang. Det betyder, at vi skal efterforske på en anden måde, siger Karl Erik Agerbo.

Gennem en periode har Task Force Indbrud samarbejdet tæt med rumænsk politi, der har en efterforsker udstationeret fast i Nordsjælland - og snart vil den rumænske ambassade have endnu en forbindelsesofficer fast tilknyttet.

Blandt de sager, der ifølge politiet kan knyttes til kriminelle indbrudsnetværk, er den såkaldte sixpack-sag, som begynder onsdag ved Retten i Lyngby,

- Der var en pakke, der gik i stykker på et posthus i København, og indholdet fik postmedarbejderne til at alarmere politiet, siger Karl Erik Agerbo.

Inde i pakken lå adskillige genstande, der stammede fra indbrud - og en rumænsk mand, der efterfølgende blev anholdt, ledte politiet videre til Hotel Continent på Nørrebro i København.

Her boede manden på et lille værelse sammen med fem andre mænd, der alle kommer fra byen Tulcera i det østlige Rumænien - og alle mændene er ifølge anklageskriftet alle tiltalt for organiseret indbrudskriminalitet.

Mændene tilhører ifølge Task Force Indbrud netop en af de grupper, hvor tilrejsende kriminelle er blevet hjulpet i et netværk af folk fra samme by - og hvor flere af dem har boet i Danmark gennem længere tid.

- Det er svært at sige, hvor omfattende problemet  er - og det er jo ikke kun Danmark, men jo hele Vesteuropa, der er ramt, siger Karl Erik Agerbo.

Og også i en anden sag, hvor politiet i februar slog til mod en af de såkaldte rumænerbusser på vej til Bukarest, mener politiet, at der er tale om en sag med organiserede bagmænd.

- Vi mener, at der er tale om samme personkreds som sixpack-sagen, siger Karl Erik Agerbo.

Sagerne efterforskes dog separat, og hvor sagen om posthuset er klar til retten allerede onsdag, er sagen om tyvekoster i busser endnu ikke færdigefterforsket. I begge sager har politiet dog koncentreret sig om bagmændene:

- Dem, der står bag, er dem vi går efter. Vi har haft sager, hvor bagmænd har fået seks og syv år - og så begynder det at betyde noget. Når det handler om et halvt eller et helt år i et dansk fængsel, så har det ikke den store betydning. Men når der et tale om længere straffe, så kommer det også på tale, at vi kan sende dem hjem til afsoning i hjemlandet, siger Karl Erik Agerbo.