Krimi

Khader: På tide med advarsel mod kontroversiel moské

Politiet advarer mod moské, som angiveligt hverver unge muslimer til krigen i Syrien. På tide, siger Khader.

Mellemøstkender Naser Khader mener, at det er på tide, at Østjyllands Politi advarer mod en moské i Aarhus.

Det siger han, efter at Politiken søndag har bragt en artikel, hvor politiet advarer mod den omdiskuterede moské, der angiveligt rekrutterer unge muslimer til at kæmpe i borgerkrigen i Syrien.

Moskéen ligger på Grimhøjvej i Aarhus, og ifølge Østjyllands Politi er det en forening, der benytter moskeens baglokaler, som hverver de unge.

Naser Khader har i længere tid fået henvendelser fra familiemedlemmer, der har været opmærksomme på den omdiskuterede moské.

- Jeg synes, at det er på sin plads og på tide, at politiet advarer. Folk, der er inde i det miljø, har peget på den moské i længere tid efterhånden, siger Naser Khader, der er senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington.

Ifølge Østjyllands Politi er 27 personer fra Aarhus rejst til Syrien. Heraf har 22 af dem været besøgende i moskeen på Grimhøjvej ifølge Aarhus Kommunes SSP-kontor.

Oussama El Saadi, formand for Fonden for den Muslimske Sammenslutning, som driver moskeen, siger, at han ikke kender til nogen rekruttering.

- Det er jo ikke sådan, at de, der rejser til Syrien kommer og fortæller os om det, siger han blandt andet til Politiken.

Naser Khader tvivler på, at ledelsen ikke har kendskab til en mulig rekruttering og finder det bekymrende, at moskeen blandt andet giver imam Abu Ahmed mulighed for prædike jihadisme til de unge.

- Moské-ledelsen bliver nødt til at smide folkene fra foreningen ud og væk fra deres lokaler, hvis de vil frikendes for, at de ikke har noget med det at gøre, siger han.

- De bør omgående udelukke Abu Ahmed og hans forening i at prædike jihadisme i moskeen. Og hvis de ikke gør det, så er de medskyldige, fortsætter han.

Mindst 90 personer er i alt rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i borgerkrigen ifølge den seneste opgørelse fra Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste.

11 af de personer er indtil videre blevet dræbt i syriske kampe.

Dansk Folkeparti går skridtet videre end en advarsel og kræver moskéen lukket.

- Den pågældende moské har flere gange været knyttet sammen med nogle kedelige typer, og derfor beder vi justitsminister Karen Hækkerup (S) lukke moskéen. Og første skridt er at undersøge de eksisterende juridiske muligheder, siger Martin Henriksen fra DF.