Krimi

Rollemodel idømt et års fængsel for vold

Er den 33-årige kommunale rollemodel Subhi Mahmoud Hassan del af et tæskehold - eller et uskyldigt offer for løgne, som folk fra bandegrupperingen La Raza har presset unge medløbere til at stikke politiet for at slippe af med et forbillede?

Omtrent sådan kunne det spørgsmål, som Retten i Glostrup skulle tage stilling til i dag kl. 13, gøres op.

Retten valgte det første udsagn og idømte Subhi Mahmoud Hassan et års fængsel.

Den 33-årige er tidligere dømt for vold og var tiltalt for at have taget del i to grove overfald, der begge fandt sted 7. september 2013. Ved det første fik en ung mand ifølge anklageskriftet blandt andet stukket en pistol ind og ud af munden, indtil hans fortænder faldt ud.

Det andet overfald gik ud over to mænd - herunder den lokale leder af banden La Raza - som begge blev stukket med kniv, men slap med livet i behold.

Fire andre mænd var tiltalt i sagen, herunder rollemodellens bror. De blev alle idømt mellem tre og femten måneders fængsel.

Ifølge Retten i Glostrup havde Subhi Hassan en ledende rolle i den gruppe, der 7. september 2013 opsøgte den unge mand, som fik fortænderne slået ud.

Det har været et stridspunkt under sagen, om det skete med et slag - som Subhi Hassans bror hævdede - eller en pistol. En stribe unge - herunder ofret - fortalte oprindeligt til politiet og på skadestuen, at det var sket med en pistol. I retten ændrede de alle forklaring, og flere hævdede, at de oprindeligt var blevet presset til at lyve af en mand fra La Raza.

Til Sjællandske og Politiken har Subhi Hassan fortalt, at de unge i området blev truet til at lyve om de to episoder.

- La Raza blev gale på mig, fordi, at jeg længe har kæmpet for at få de unge drenge væk fra bandemiljøet. Og få dem tilbage i skole. La Raza bruger dem som hashsælgere i hele Gadehavegårdkvarteret.

I dag tilsidesatte retten de unges nye forklaring og fastslog, at overfaldet var sket med 'en pistollignende genstand'. Retten lagde blandt andet vægt på de betydelige skader, ofret havde, og at de unge ikke var enige om detaljerne i den nye historie.

- Det må konstateres, at vidnernes forklaring om, hvordan de fandt på den oprindelige forklaring over for politiet, ikke passer indbyrdes, skriver Retten i Glostrup i dommen.

Retten fastslog, at den unge mand blev opsøgt efter 'fælles forståelse med Subhi Hassan'. Den 30-årige rollemodel kom først, da tænderne var slået ud, men her opfordrede han til, at ofret blev slået mere, vurderede retten.

Ifølge tiltalen sagde han noget i stil med:

- Bare slå dem mere – de skal have en lærestreg.

Ifølge dommen var det Subhi Hassans bror, der førte den pistollignende genstand ind og ud af munden på ofret. Farligtheden af den gerning tilskrev retten kun ham. Subhi Hassan og de tre andre tiltalte blev i det forhold alene dømt for simpel vold efter straffelovens paragraf 244, mens broren var skyldig i grov vold efter straffelovens paragraf 245.

Den 33-årige rollemodel drev i 2013 den kommunalt støttede ungdomsklub U-turn, hvor han - med sin blakkede fortid i bagagen - forsøgte at hjælpe de unge på rette spor.

Det blev der dog brat sat en stopper for 9. september 2013, da Københavns Vestegns Politi anholdt Subhi Mahmoud Hassan og fik ham fængslet for vold.

Det skete for det andet overfald, der fandt sted nogle timer efter episoden med pistolen og tænderne. Omkring kl. 19.30 opstod der slagsmål ved en grill mellem en større gruppe og så to personer, der tilhørte La Raza.

Den 33-årige har siden til flere medier - og i retten - bedyret, at han er uskyldig, og at han er blevet offer for en bandegrupperings ønske om at slippe for hans arbejde i området. Banden mente ifølge Subhi Hassan også, at han var en stikker, der sladrede om de unge til kommunen.

- På et tidspunkt begynder jeg at miste mange af de unge, som kommer i klubben, forklarede Subhi Hassan i retten ifølge ritzau.

Her forklarede han også, at bandelederen fra La Raza, som Subhi Hassan og flere andre var tiltalt for at have stukket ned, havde truet ham med en pistol.

- Han råbte, 'jeg skyder dig', forklarede Subhi Hassan under sagen.

Situationen eskalerede for alvor aftenen inden sagens to overfald, da La Raza - med den lokale leder i spidsen - ifølge Subhi Hassan forsøgte at gøre kål på ham.

- Han (bandelederen, red.) stikker ud efter mig med en kniv eller en skruetrækker og råber og skriger, sagde Subhi Hassan i retten.

Retten i Glostrup anerkendte, at rollemodellen havde været under pres fra La Raza-folkene, der den aften 'indledte sammenstødet ved at gå frem mod de tiltalte på en aggressiv måde og trække våben, enten knive eller skruetrækkere, som de svingede ud mod Subhi Hassan,' står der i dommen.

Alligevel var der ikke tale om nødværge. Det skyldes ikke mindst, at Subhi Hassan - trods striden med La Raza, der havde truet ham i sms'er før episoden - 'valgte at gå "tryghedstur" den aften lige forbi det sted, hvor EI (det ledende bandemedlem, red.) holdt til', står der i dommen, der støttede sig til 'Subhi Hassans udtalelse om, at formålet med turen også var at vise EI og hans venner, at man var til stede, og at de ikke kunne gøre, som de ville.'

Da et af de to ofre tabte sin kniv, blev han slået i gulvet, stukket og sparket.

- To helt uvildige vidner har forklaret, at de så en gruppe på mindst syv personer stå omkring en person, der lå ned, og som gruppen slog og sparkede. Det ene vidne har yderligere forklaret, at hun så noget med, at personen forinden havde forsøgt at stikke af, men var blevet fanget igen, står der i dommen.

- Retten finder, at alle tiltalte kan pålægges medansvar for den vold, der blev udøvet, og som i det hele må betegnes som vold efter straffelovens § 245, stk. 1.

Det har endnu ikke været muligt at få fat en kommentar fra Subhi Hassans forsvarer, Jane Ranum.