Krimi

Rigsarkivet anmelder tyverier af nazidokumenter

Sidste år blev to mænd dømt for at stjæle dokumenter fra Rigsarkivet. Men sagen er angiveligt mere omfattende.

Rigsarkivet har igen anmeldt tyverier af nazidokumenter fra besættelsestiden til politiet, skriver Weekendavisen.

Anmeldelsen kommer efter avisens afsløringer af, at tyveriet er langt mere omfattende, end det kom frem under en retssag sidste år.

I sidste uge afleverede en af avisens journalister en række stjålne dokumenter fra det såkaldte Bovrup Arkiv til Rigsarkivet. Dokumenterne havde han gennem en mellemmand modtaget fra en arkivtyv i Jylland.

- Statens arkiver har nu gennemført en række undersøgelser af dokumenterne. På den baggrund er der foretaget politianmeldelse og fremsendt en redegørelse om sagen til Kulturministeriet, oplyser rigsarkivar Asbjørn Hellum til Weekendavisen.

I maj sidste år blev to mænd idømt henholdsvis et år og ni måneder og to års fængsel for omfattende tyveri af dokumenter om Anden Verdenskrig fra Rigsarkivet og Landsarkivet Sjælland.

De to mænd erkendte i retten, at de have udsmuglet over 1000 dokumenter fra arkiverne.

De fortalte, at de gik i arkiverne for at samle oplysninger om Kaj Buchardt, som under krigen kæmpede for tyskerne.

Tyverierne begyndte blandt andet, fordi det var for besværligt at skulle gå på arkivet, og derfor blev dokumenterne i perioden 2009 til 2012 lusket ud i en udhulet blok. Den ene af mændene erkendte dog, at han havde videresolgt en del af materialet via internetsiden QXL.

Men ifølge Weekendavisen må tyverierne have foregået i hvert fald siden 2007, og andre end de to dømte er faldet for fristelsen til at stjæle krigstidsdokumenter, som nu omsættes for meget store beløb.