Krimi

Nu igen: To topchefer stopper i PET

Selvom ledelsen i Politiets Efterretningstjeneste allerede har været gennem en veritabel storvask, hvor først den øverste chef Jacob Scharf og siden administrationschef Mette Lyster Knudsen og stabschef Jacob Bentzen har forladt deres stillinger, er tumulten i efterretningstjenestens øverste ledelse ikke slut.

Senest har den operative chef Magnus Andresen og politiinspektør Jesper Grønbech ryddet deres skriveborde i PET, erfarer tv2.dk.

Ifølge Ekstra Bladet stopper de to chefer med øjeblikkelig virkning - et farvel, der kommer umiddelbart efter, at en meget kritisk konsulentundersøgelse af forholdende i efterretningstjenesten er blevet offentliggjort.

En konsulentundersøgelse, der er udarbejdet af Cairos Consult, hvor der blandt andet står, at Scharf sammen med administrationschefen Mette Lyster og den juridisike chef Lykke Sørensen styrede PET, uden de tre andre direktionsmedlemmer havde noget at skulle have sagt:

- De tre øvrige (Magnus Andresen, Jesper Grønbech og Anja Dalsgaard red) direktionsmedlemmer fungerer reelt ikke som direktionsmedlemmer, men deltager dog i møderne og medvirker i et vist omfang med begrænset eller ingen indflydelse, som der står i rapporten fra det uafhængige konsulentfirma:

- Der bliver ikke sat reel tid af til at drøfte idéerne, før det af administrationschefen bliver meldt ud, at en given beslutning skal følges, fordi den er truffet i direktionen. Imidlertid oplever medarbejderen, at det ikke har været drøftet af alle i direktionen, og da der ikke udarbejdes dagsordener og beslutningsreferater eller for den sags skyld informeres til medarbejderne, hvad der er besluttet på direktionsmøderne, stiger samarbejdsproblemerne, står der i rapporten, hvilket følges af:

- De tre øvrige direktionsmedlemmer (Magnus Andresen, Jesper Grønbech og Anja Dalsgaard, red) fungerer reelt ikke som direktionsmedlemmer, men deltager dog i møderne og medvirker i et vist omfang med begrænset eller ingen indflydelse.

Endvidere står der: 

- Ledere og medarbejdere oplever over årene i stigende grad, at de administrative ledelsesfunktioner udgør den reelle ledelse i PET.

Ifølge konsulentfirmaet er rapporten blevet til gennem fortrolige samtaler mellem 50 ledere og medarbejdere - og ifølge formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er rapportens konklusioner særdeles bekymrende:

- Jeg synes, det er skræmmende, at et eksternt firma kan finde så mange kritikpunkter, siger Claus Oxfeldt, der ellers ikke ønsker at udtale sig i sagen.

- Der må jeg henvise til Rigspolitiets øverste ledelse.

Det øjeblikkelige farvel til de to chefer er ifølge Ekstra bladets blevet presset igennem af Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, som skulle være mere end almindelig overrasket over, hvor voldsomt den uafhængige konsulentrapport konkluderer, at forholdene har været i PET de senere år.

Overfor tv2.dk ønsker PET ikke at kommentere sagen. PET ønsker heller ikke at kommentere, om efterretningstjenesten senere vil have kommentarer til sagen.