Krimi

Hackede USA sig til succes ved dansk klima-topmøde?

- En milepæl.

- Et meningsfuldt gennembrud uden fortilfælde.

Sådan lød det fra den amerikanske præsident Barack Obama, da COP15-klimatopmødet i Danmark i 2009 endte uden nogen bindende aftale, der forpligtede verdens lande til at nedbringe CO2-udledningen, men i stedet alene en hensigtserklæring.

Den svenske miljøminister Andreas Carlgren, der også repræsenterede det svenske EU-formandskab, kaldte omvendt udfaldet for 'en katastrofe' og 'en stor fiasko'.

Og på CNN lød det således fra værten Becky Anderson:

- Hvad, der er blevet markedsført som Hopenhagen af mange aktivister og delegerede, som ankom hertil for bare to uger siden, vil måske af mange bedst blive husket som Brokenhagen, sagde hun.

En ny lækage af top-hemmeligt dokumenter, der angiveligt stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, kan nu føje endnu et lag til historien om, hvorfor klima-topmødet endte, som det gjorde.

Det skriver dagbladet Information.

Avisen har fået dokumenterne af whistlebloweren Edward Snowden, og ifølge Information viser det, at NSA udspionerede en række centrale lande op til COP15 i København.

Og samme dag, som topmødet blev indledt, skrev NSA ifølge Information i et af de lækkede dokument, at man ville fortsætte overvågningen under topmødet, så de amerikanske forhandlere kunne være 'så vel-informerede som muligt'.

- Givet den høje deltagelse (alle 192 medlemsstater er inviteret til at deltage) vil ledere og forhandlingsteams fra hele verden utvivlsomt indgå i en intens proces med at formulere politikker i sidste øjeblik, samtidig med at de vil afholde sideløbende diskussioner med deres modparter - hvoraf detaljer er af stor interesse for vores beslutningstagere, står der ifølge dagbladet Information i dokumentet.

Dets ægthed har ikke kunnet bekræftes, ligesom avisen heller ikke er i besiddelse af informationer, der fastslår, at den varslede overvågning faktisk blev gennemført - herunder i hvilken form.

Tidligere Snowden-lækager har dog indikeret, at NSA er i stand til at overvåge mobiltelefoner fra statsledere, og at dets britiske samarbejdspartner læste og lyttede med på mail og telefonsamtaler under G20-mødet i London i 2009, og at noget lignende skal være sket til G20 i Canada i 2010 og under en tidligere klimakonference på Bali i 2007.

Flere kilder anonyme kilder fra det danske COP15-sekretariat fortæller til dagbladet Information, at USA - en af verdens største udledere af CO2, der havde enorme økonomiske interesser på spil - var klædt rigtig godt på til forhandlingerne.

- Både amerikanerne og kineserne var altid mærkeligt velinformerede. Især amerikanerne. Jeg var tit helt overrasket over, hvad de vidste, siger en embedsmand fra COP15-sekretariatet til Information.

Et synspunkt, som også tidligere er luftet i bogen 'Kampen om klimaet', der handler om COP15.

- Flere af de danske delegerede synes jævnligt, at deres modparter er forbløffende godt orienteret om ting, der kun er diskuteret bag lukkede døre, skriver journalist Per Meilstrup i bogen.

Ifølge Information er det ikke første gang, at NSA retter overvågningsskytset mod klimaområdet.

Ifølge et andet dokument, der angiveligt stammer fra maj 2007, beskrives USA som under pres på grund af dets rolle som det land i verden, der historisk har udledt mest CO2.

- Signalefterretninger (elektronisk indhentning af kommunikation, red.) har allerede alarmeret beslutningstagere om at forvente et udtrykkeligt udenlandsk pres på USA og har leveret indsigter i nøglenationers og -lederes planlagte handlinger på dette område, står der ifølge Information i dokumentet.

NSA ønsker ikke at kommentere den nye Snowden-lækage over for Information.