Krimi

Godkendte Danmark overvågning af klima-topmøde?

- Alt, hvad vi gør i Danmark, sker i koordination med danskerne og med danske interesser for øje.

Sådan sagde USA’s nye ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, da han i sidste uge gæstede Deadline i DR2. Her var han inviteret ind for at svare på spørgsmål om USA’s omfattende overvågningsprogram, som er blevet afsløret af whistlebloweren Edward Snowden.

Svaret fra Rufus Gifford kom på det direkte spørgsmål, om amerikanerne – ud over den tyske kansler Angela Merkel og EU-politikere - også havde overvåget den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller andre danske politikere.

I dag offentliggør dagbladet Information så en ny læk fra whistlebloweren Edward Snowden, der – hvis oplysningerne er rigtige – enten betyder, at ambassadøren talte usandt, eller at den tidligere VK-regering har tilladt USA’s efterretningstjeneste at iværksætte storstilet overvågning på dansk grund.

Ifølge de nye Snowden-dokumenter skal den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, nemlig have overvåget centrale lande op til klima-topmødet i Danmark i 2009. Samme dag, som topmødet begyndte, varslede NSA ifølge Information, at tjenesten ville fortsætte overvågningen i Danmark.

- Mens udfaldet af klima-topmødet i København forbliver uvist, vil signalefterretninger (’signal intelligence’, elektronisk indhentning af kommunikation, red.) utvivlsomt spille en betydningsfuld rolle i at holde vores forhandlere så godt orienteret som muligt under den to uger lange begivenhed, står der ifølge Information i dokumentet.

Det er uvist, om den varslede overvågning blev iværksat – herunder hvori den skulle bestå.

Spionage i Danmark kan dog – uden for krigstid – straffes med fængslet i op til 16 år. Er der alene tale om systematisk hacking af eksempelvis telefoner, er strafferammen seks år.

Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, er aflytning eller hacking på dansk grund ulovligt – også for udenlandske efterretningstjenester.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere fastslået, at USA er en tæt allieret, og at hun ikke har ’grund til at tro, at der skulle være udøvet ulovlig efterretningsaktivitet imod Danmark eller danske interesserer.’

Et udsagn, der dog – i lyset af den nye lækage - står i skærende kontrast til, hvad USA-ambassadør Rufus Gifford sagde i sidste uge til Deadline på DR2.

- Helt ærligt, alt, vi gør (i Danmark, red.), sker i koordination med danskerne, svarede Rufus Gifford.

Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger over for Information.

USA’s præsident Barack Obama var i midten af januar ude at fastslå, at den amerikanske efterretningstjeneste ikke i fremtiden ville aflytte sine nærmeste allierede.

- Vores nære venner og allieredes ledere fortjener at få at vide, at hvis vi vil vide, hvad de mener om noget, så løfter jeg telefonrøret og ringer til dem – i stedet for at benytte overvågning, sagde Barack Obama.

tv2.dk arbejder på at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen (V), der var dansk statsminister under klima-topmødet i 2009.

Den amerikanske ambassade oplyser til tv2.dk, at ambassadøren Rufus Gifford står ved det, han sagde i Danmark, og at han ikke har andet at tilføje til de nye oplysninger.