Rumænere nægter handel med 16 kvinder

Næsten i kor erklærer ni rumænere sig mandag 'ikke skyldig' i at være involveret i menneskehandel af 16 kvinder, som ifølge anklageskriftet er blevet tvunget ud i prostitution på Vesterbro i København.

Det står klart mandag i Københavns Byret, hvor sagen mod de ni tiltalte er begyndt.

Sagen er en af de hidtil mest omfattende om handel med kvinder. I alt 16 rumænske kvinder er angiveligt blevet udnyttet af bagmænd til prostitution på Københavns famøse Istedgade, der er kendt for handel med sex og narko.

Efterforskningen mod de tiltalte begyndte at rulle i januar sidste år, da en prostitueret kvinde fra det østeuropæiske miljø på Vesterbro fortalte politiet om sin situation.

Det fik Københavns Politi til at aflytte telefoner i miljøet, hvilket førte til en masseanholdelse af seks mistænkte i maj. De seks blev anholdt i København, mens tre yderligere siden er anholdt i Rumænien og herefter udleveret til Danmark.

Bliver de ni tiltalte fundet skyldige, risikerer de fængsel i op til 10 år og udvisning, understreger anklager Maria Cingari, der dog finder det engelske begreb "human trafficking" mere dækkende end menneskehandel.

- De ni er alle tiltalt for menneskehandel, selv om pigerne ikke nødvendigvis er blevet solgt. Det afgørende er udnyttelse og tvang, når man flytter kvinder fra et sted til et andet for at udnytte dem til prostitution, siger Maria Cingari og uddyber:

- Der gøres indgreb i kvindernes frihed og selvbestemmelsesret over, hvor de vil opholde sig. Det er misbrug af autoritet og udnyttelse af en sårbar stilling, hvor kvinderne ikke har et andet alternativ end samtykke til udnyttelse.

Ifølge anklagen står de ni tiltalte bag grov udnyttelse af kvinderne.

De 16 kvinder blev angiveligt rekrutteret i Rumænien og herefter sendt til Danmark, hvor de blev indlogeret på et Hotel på Nørrebrogade og to adresser på Vesterbro.

Kvinderne blev tvunget til at arbejde som gadeprostituerede for herefter at aflevere deres indtjening til de ni bagmænd.

To af de ni på anklagebænken er kvinder. Den ene kunne dog ikke møde op i retten mandag, da hun er blevet fejlmedicineret og derfor indlagt.

Hun skulle have været afhørt mandag, men det er indtil videre udskudt til tirsdag, hvor lægerne forventer, at hun igen er frisk nok til at komme i retten.