Krimi

Tiltalt for bandeopgør: Politi vil have bandeleder udvist

Bandesammenslutningen Loyal To Familia, LTF privat

Retten på Frederiksberg afgør i dag skæbnen for en 27-årig mand, som politiet mener tilhører den absolutte top i bandesammenslutningen Loyal To Familia.

Står det til politiet, skal den 27-årige, der er født og opvokset i Danmark, udvises til Pakistan. Noget, han én gang tidligere er sluppet for - nemlig da han i 2008 blev idømt otte års fængsel for dødsvold begået i Jomfru Ane Gade.

Ifølge flere tidligere domsafgørelser lå Loyal To Familia i foråret 2013 i blodig konflikt med bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Københavns Politi mener, at den 27-årige om aftenen 8. februar var en del af en større kortege, der 'som led i vagtvirksomhed' overfald to unge som led i bandekonflikten.

Derfor har politiet bedt retten om at udløse den særlige bandeparagraf i straffeloven, paragraf 81 a, der kan give indtil dobbelt straf for overfaldet.

De to unge kom kørende i bil på Rådvadsvej i København NV, da kortegen afskar dem vejen. Chaufføren blev hevet ud af bilen og gennembanket. Passageren blev stukket adskillige gange med en kniv.

Bandelederen har i retten erkendt, at han var til stede, da overfaldet skete, han nægter dog, at han har været en del af det. Tværtimod forsøgte han at på et tidspunkt at stoppe det, bedyrede han i retten.

- Han råbte: "stop", så snart han så chaufføren blive slået med lygten, gengiver retsbogen hans forklaring.

Noget, som ét af ofrene har bekræftet. Han blev afæsket ID og trukket ud af bilen. Derpå blev han slået i ansigtet med et knojern og sparket og slået i flere minutter.

- På et tidspunkt, før han faldt ned på jorden, hørte han én råbe: "stop," og "stop, det er synd for ham", står der i retsbogen.

Det fik dog ikke volden til at høre op, fastslog ofret i retten.

- Volden blev alligevel ved i måske en-to minutter.

I alt 11 personer er tiltalt i sagen - fire skal udvises fra Danmark, hvis det står til politiet. Otte af de tiltalte - herunder den formodede leder - nægter sig skyldig. En af dem - 22-årige AD, som ifølge politiet også tilhører den absolutte top af LTF - har erkendt at have stukket et af de to ofre. To andre erkender vold i et begrænset omfang.

Alle afviser, at der var tale om et opgør med folk, som kortegen troede var fjender - eller at der tillige var tale om 'grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden', som politiet også ønsker dem dømt for.

Den 27-årige har i begyndelsen af året udtalt til flere medier, at Loyal To Familia var i konflikt med grupperingen Værebros Hårde Kerne, VHK. Onsdag blev seks mænd med bånd til VHK idømt samlet set 48 års fængsel for et bandeopgør rettet mod LTF i Skovlunde i begyndelsen af marts. I lignende dom fik to personer fra LTF for et drabsforsøg begået to uger senere.

Overfaldet, der i dag bliver afgjort, fandt dog sted en måned tidligere - bare nogle uger efter at LTF officielt blev præsenteret i pressen.

Et stort spørgsmål er derfor, om overfaldet falder ind under bandeparagraffen. En betingelse for at kunne udløse op mod dobbelt straf er nemlig, at der har været væbnede angreb fra begge grupper tidligere, for at der kan udløses op mod dobbelt straf.

Derfor har politiet - der ikke kan fremvise afgørelser med angreb begge veje - under sagen blandt andet argumenteret for, at Loyal To Familia blot videreførte en allerede eksisterende konflikt mellem Værebros Hårde Kerne og de grupper, som etablerede LTF, nemlig grupperne fra Blågårds Plads, Kokkedal, Skovlunde og Tingbjerg.

- Der er fortsat en konflikt mellem grupperingen i Værebroparken, VHK, og Blågårdsgade-banden. Det er NEC's opfattelse, at konflikten stammer fra et drab begået i 2011 på en ung mand, der havde tilknytning til Blågårds Plads, forklarede en efterforsker fra Rigspolitiets særlige enhed, der overvåger rocker- og bandemiljøet i Danmark, NEC.

- På gerningstidspunktet i nærværende sag var der en særdeles opblusset konflikt mellem VHK og LTF, bedyrede han.

Politiet mener, at den 19-årige Jonathan Taboryski blev dræbt som et led i denne konflikt. Han havde bånd til VHK og blev skudt på klos hold i Høje Gladsaxe 11, januar 2013 på et sted, hvor VHK normalt har vagter posteret.

Der falder dom kl. 15.