Krimi

Bandeleder tiltalt: Så groft var overfald på tilfældig bilist

Bandesammenslutningen Loyal To Familia, LTF privat

I morgen afgør Retten på Frederiksberg fremtiden for 11 medlemmer af bandesammenslutningen Loyal To Familia. Gruppen blev etableret i januar 2013 og foreninger grupperinger fra Blågårds Plads, Skovlunde, Kokkedal og Tingbjerg.

Flere af de 11 risikerer udvisning - herunder den 27-årige SK, som politiet betragter som leder af grupperingen.

Ikke alle 11 har deltaget aktivt i overfaldet, men politiet mener, at de skal dømmes på lige fod, fordi det er sket 'i forening og efter forudgående aftale' - som led i en slags vagtvirksomhed i forbindelse med en bandekonflikt.

Ingen medier har fulgt sagen i retten, men tv2.dk har fået aktindsigt i retsbogen fra sagens retsmøder op til domsafsigelsen..

Dokumenterne tegner et billede af to fuldstændigt tilfældige unge mænd, som sent om aftenen 8. februar 2013 blev afskåret vejen, da de kom kørende i København NV, og derpå udsat for et brutalt overfald. Den ene blev hevet ud af bilen og gennembanket, den anden tæsket og stukket med kniv, mens han var fastlåst i passagersædet.

De to unge mænd forklarede begge i retten, at en af flere biler - helt umotiveret - afskar deres bil vejen, og at de måtte standse for at undgå påkørsel. Et stort antal personer - måske 10 - kom ud af de fremmede bilerne. Flere havde trøjer og huer på, hvor der stod LTF.

- Vi er færdige, tænkte S, der kørte bilen, ifølge sin forklaring i retten. Instinktivt gættede han på, at de nok troede, at han og kammeraten var fra Værebro.

- LTF og Værebro er i strid med hinanden - det ved alle unge mennesker, sagde han i retten.

De mange mænd omringede bilen, og S rullede vinduet ned.

- Hva' så? sagde en af mændene.

- Vi er bare ude at køre...

Et velkendt fænomen på Nørrebro - og andre bydele, som bandegrupperinger anser for at være 'deres' - er, at bandemedlemmer patruljerer og afkræver personer i ukendte køretøjer ID.

Politiet mener, at det var det, som nu ramte E og S.

Bandemedlemmerne ville i hvert fald vide, hvor S og vennen E kom fra. De maskerede mænd tog S' pung og krævede at se ID. De krævede også deres telefoner. I flere tidligere sager har bandemedlemmer minutiøst gennemgået alle kontaktpersonerne i telefonerne for suspekte navne.

Hvad er gjorde udslaget er uvist, men sekunder senere flåede bandemedlemmerne S ud af bilen. Hvor mange, de var, huskede han i retten ikke helt. Måske fem om ham alene. Men det første, der skete, var, at han blev slået i ansigtet med et knojern - ifølge anklageskriftet og én af de tiltalte var der tale om en stor maglite af metal - og faldt om på jorden. Det blødte så meget, at han senere skulle fortælle politiet, at han var blevet skåret med en kniv.

Lige før han ramte jorden, hørte han en stemme råbe:

- Stop. Stop, det er synd for ham.

I retten få dage forinden, havde den 27-årige formodede bandeleder SK hævdet, at netop han forsøgte at stoppe overfaldet - både verbalt og fysisk.

Stemmen ændrede dog intet, beskrev S i retten. Alle 11 var ikke til stede i lokalet, men måtte lytte med fra et tilstødende rum via en højttaler.

I hvad der føltes som flere minutter regnede slag og spark ned over ham, fortalte S. Formentlig alene fordi han var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - og tilsyneladende boede et sted, som hans overfaldsmænd ikke brød sig om.

Fra passagersædet i bilen så hans kammerat E forfærdet til, mens S blev hevet ud af bilen. Hvad der skete med ham, så E ikke. Han kunne bare høre råb og skrig, fortalte han i retten.

I næste nu kom en mand nemlig ind ad bildøren, hvor S var revet ud. Manden var maskeret over næse og mund.

- Det hele gik meget stærkt, forklarede E i retten.

Bandemedlemmet sad nærmest på knæ ind over førersædet med hele kroppen inde i bilen, og E blev overfaldet fra begge sider - af maskerede mænd fra en frygtet og notorisk voldelig bandegruppering.

En gruppering, som politiet satte i forbindelse med en koldblodig likvidering Høje Gladsaxe knap en måned tidligere, og som offentligt havde udtalt, at den var i konflikt med VHK.

E kendte godt historierne. Og han var bange.

Men han var også fysisk fastlåst i bilen. Selv om han forsøgte at løsne sikkerhedsselen, kunne han simpelthen ikke.

Fra højre modtog E nu slag, og fra venstre blev han stukket med en kniv. Først var han faktisk ikke klar over, hvad der ramte ham, fortalte E i retten - han parerede bare med armen. Han kunne ligesom ikke rigtig mærke det.

- Det føltes som stød, gengiver retsbogen hans ord.

- Hvad laver du!? husker han sit udbrud, da det gik op for ham, at han blev stukket med kniven.

E forsøgte at få fat i kniven - forsøgte at få stikkene til at høre op.

Og så pludselig - stoppede overfaldet.

E husker det, som om der bare med ét blev helt stille, og mændene forsvandt.

E samlede sig, fik løsnet selen og kom ud af bilen. Han kunne høre bilerne køre.

På jorden lå hans blødende kammerat, S.

Også S oplevede, at volden bare hørte op fra det ene sekund til det næste.

- Pludselig stoppede det. Han ved ikke helt, hvorfor, står der i retsbogen.

- De andre ville vel væk, gættede han i retten.

E kom hen til S.

- Rejs dig op, sagde han.

Det gjorde S.

Omtrent samtidig så han to biler køre fra Rådvadsgade.

E lagde ikke mærke til dem. Han hørte bare lyden.

Kun tre af de 11 har erkendt overfaldet i varierende grad. En erkender at have stukket, to erkender en smule vold.

Ingen af de 11 mener dog, at der var tale om et bandeopgør, eller at det skete i forening og efter forudgående aftale.

Københavns Politi vil have flere af de tiltalte udvist fra Danmark.

Det gælder ikke mindst den 27-årige SK, som er født og opvokset i Danmark, men har pakistanske rødder. I 2008 undgik han netop dette, da han blev idømt otte års fængsel for dødsvold begået i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Et flertal på 10 dommere og nævninge fandt, at hans tilknytning til Pakistan var så ringe, at den grove kriminalitet alligevel ikke kunne føre til udvisning.

Et mindretal på to fandt ikke, at 'tiltalte ved sin handlemåde og sine bestræbelser for at opnå dansk statsborgerskab har udvist et sådant tilhørsforhold til det danske samfund, at hans forhold afgørende taler mod udvisning,' som der står i dommen.

Der falder dom i sagen i morgen kl. 15.