Krimi

Nyt bandemedlem knyttes til fup-komplot mod banker

Omfanget af danske advokathuse, der ufrivilligt har været inddraget i et storstilet bedrageri-nummer rettet mod danske banker, vokser nu til 17. Og samtidig knytter politiet nu endnu et bandemedlem fra Værebros Hårde Kerne til sagen.

tv2.dk har tidligere kunnet afsløre, hvordan et udspekuleret svindelnummer i august i fjor udspillede sig mod flere banker i Danmark. Et nummer, som gik på tværs af politikredse, og hvor sammenhængen mellem en stribe af nu kendte sager ikke blev opdaget af politiet, før tv2.dk gjorde opmærksom på den.

Nu er en mand, der selv offentligt betegner sig selv som 'soldat hos VHK' - samt sikkerhedsansvarlig hos rockergruppen Satudarah - tiltalt for dokumentfalsk og bedrageri for 87.368 kr. mod en bank.

Bedrageri-nummeret fandt sted i august i fjor og var skåret efter nøjagtig samme skabelon, som et andet Værebro-bandemedlem og en rockerspire med bånd til Hells Angels tidligere er dømt for.

Politiet formoder, at de alle har været muldyr i et velplanlagt og -udført bedragerinummer, der indtil videre beløber sig til godt 660.000 kr.

Fælles for 17 domæner er, at de er registreret inden for kort tid - og af samme person. De er alle - med undtagelse af '.com', '.info' eller en bindestreg - identisk med domænenavne for en stribe store danske advokathuse.

Fænomenet er en ny variant af såkaldt typosquatting, der ofte bruges til at snylte på de klik eller kunder, der kommer til at taste navnet på 'kendte' hjemmesider forkert - f.eks. fokletinget.dk i stedet for folketinget.dk.

I stedet for at lukrere på den trafik, som fejlindtastede web-adresser genererer i stor stil, misbrugte bagmændene her blot den tillid, som banken havde til en tilsyneladende kendt og troværdig kunde, nemlig store danske advokathuse.

Med et næsten identisk advokat-domænenavn i hånden udvalgte bagmanden et navn på en partner i selskabet, identificerede partnerens bankrådgiver og sendte derpå en e-mail fra det falske domænenavn til rådgiveren.

Essensen i mailen var den samme i begge sager: Overfør et større beløb til min klient, der har fået en stor erstatning.

Det var også, nøjagtig hvad politiet mener, der er sket i den nye sag. Ifølge anklageskriftet modtog banken en mail, der så ud til at komme fra Husen Advokater i København.

Selskabet ejer domænet www.husenadvokater.dk, men 22. august 2012 købte en 'Simon Hansen' - en mand, der ifølge Klagenævnet for Domænenavne ikke eksisterer - hjemmesiden www.husen-advokater.dk.

Advokathusets bankrådgiver modtog derpå en e-mail fra det falske domæne og en instruks om at overføre 87.368 kr.

Bankrådgiveren modtog også et telefonopkald fra en person, som udgav sig for at være fra advokathuset.

Derpå overførte banken beløbet.

Pengene gik ind på kontoen hos bandemedlemmet fra Værebro, der ifølge anklagen samme dag hævede beløbet ad tre omgange - 30.000 kr. i Ballerup, 10.000 kr. i Herlev og 47.000 kr. i Stenløse.

Af anklageskriftet fremgår det, at politiet er usikkert på, hvilken rolle bandemedlemmet har haft i bedrageri-nummeret. Den overordnede påstand, som retten skal tage stilling til, er, om det er manden selv, der har udtænkt og udført nummeret. Går han fri for dette anklagepunkt, vil Københavns Politi have bandemedlemmet dømt for hæleri, fordi han har hævet de mange penge, fordi han 'vidste eller bestemt formodede', at pengene på hans bankkonto kom fra en strafbar lovovertrædelse.

tv2.dk har forsøgt at få en kommentar fra bandemedlemmets forsvarer, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Politiet har endnu ikke kunnet knytte de fire bedrageri-sager til virkelighedens 'Simon Hansen'.

Flere politikere har oven på tv2.dks historier fastslået, at reglerne for hjemmesider skal ændres, så man ikke længere kan oprette hjemmesider i Danmark i falsk navn.