Krimi

Mystiske papirer fundet i bil efter bandedrab

Da 27-årige Zaid Al-Kayssi blev likvideret på Frederiksberg, da han fik fri fra sin arbejdsplads Drømmeland, var der ikke bare tale om en mand, der var vokset op i Værebro, og derfor blev et mål i en konflikt mellem to banden.

Den konklusion drog politiet, da de undersøgte den 27-åriges bil.

I bagagerummet fandt efterforskerne nemlig flere mystiske papirer, som nu menes at være et organisationsdiagram for én af de to stridende bander, nemlig Værebros Hårde Kerne, VHK.

Indtil for nyligt har et medlem af Loyal To Familia, som offentligt har erkendt at være i konflikt med VHK, siddet varetægtsfængslet for drabet, men han er i dag løsladt. Sagen ligger i øjeblikket til juridisk vurdering hos Statsadvokaten i København.

Organisationsdiagrammerne har hidtil været ukendt, men i går blev de fremlagt ved Retten i Glostrup, hvor fem unge og en granvoksen mand, som ifølge politiet alle har bånd til VHK, er tiltalt for et drabsforsøg rettet mod en LTF-adresse i Skovlunde i marts.

Det skete, da anklager Christian Schrøder, Københavns Vestegns Politi, skulle forsøge at overbevise dommere og nævninge om, at Værebro-gruppen udgjorde en decideret bande, og at den i marts var i krig med LTF.

Fremlæggelsen skete i forbindelse med afhøringen af en politiassistent, der gennem de seneste fem år har beskæftiget sig med området i politikredsen.

- Vores vurdering er, at ledelsen af gruppen er nogle brødre, og de har ret godt fat i gruppen. De styrer den med ret hård hånd set gennem vores øjne. Vi har en idé om, at gruppen er hierarkisk opbygget. Da en person, som er tilknyttet Værebrogruppen i februar bliver skudt og dræbt på Frederiksberg, finder vi i bagagerummet på hans bil nogle dokumenter, som vedrører Værebrogruppen, fortalte politiassistenten fra Københavns Vestegns Politi i dag i retten.

- Det er håndskrevne dokumenter, som ligner en hierarkisk opbygning af gruppen.

Foruden de håndskrevne papirer fandt politiet også et print fra nettet med en rangordnet liste over militære grader.

En del af disse grader var overført til de håndskrevne papirer, som politiet mener beskriver Værebrogruppen. Centreret allerøverst på siden står bogstaverne ’gen’, hvilket politiet mener dækker over general.

I det næste lag følger efter politiets opfattelse et par majorer. Fra majorerne spreder sig stadig flere grene ned gennem kaptajner, løjtnanter og sergenter helt ned til ’gl’ – som politiet gætter på står for gruppeleder.

- Nedenunder står der ’prøve’ og ’venner’, gengav politiassistenten et af de to håndskrevne ark.

En af årsagerne til, at politiet mener, at dokumentet vedrører Værebros Hårde Kerne, er de bogstaver, som også var påført papirerne.

Ud for general stod således bogstavet ’W’.

I laget lige nedenunder – som major – stod bogstavet ’N’.

Både politiet og vidner har tidligere i retten fortalt, at Værebrogruppen styres af et nogle pakistanske brødre. En af disse – hvis navn netop begynder med W – blev anset som gruppens leder, da han i 2010 blev idømt seks og et halvt års fængsel for drabsforsøg.

- Det er vores vurdering, at bogstavet hentyder til ham, sagde politiassistenten i retten.

Hans lillebror, hvis navn begynder med netop N, menes siden at have overtaget den daglige styring af gruppen. Han går i gruppen og området under betegnelsen ’Formanden’ og er ejer af det hus på Laurentsvej i Bagsværd, hvor VHK indtil november 2013 havde klubhus.

- Vi mener, at N dækker over ham, fastslog efterforskeren.

Adressen er i dag klubhus for den første afdeling i Danmark af rockergruppen Satudarah.

Et stort antal personer fra VHK er gået over i Satudarah, der ifølge politiet tæller i hvert fald 40 medlemmer og prøvemedlemmer, og på gruppens læderveste bærer en del mærket ’VHK’. Under sagen er det kommet frem, at W har spillet en aktiv rolle, selv om han sidder bag tremmer. Da en ung mand med relation til VHK i januar blev dræbt i Høje Gladsaxe, sagde han således i telefonen fra fængslet:

- I skal ikke bare stå der ude ved centret. Stå lidt rundt omkring. Hvis man er i Værebro, så stiller man sig godt lige bag vuggestuen, så stiller man sig bag børnehaven, så stiller man sig ved Oasen, lød det fra en person, som ifølge politiet er identisk med W.

-  Det kan godt være, at de kommer igen. Det er bare med at holde øje både i Værebro og i HG (Høje Gladsaxe, red.), sagde W.

- Hvis I havde været på, mand, så havde I stået med kanonen nogle steder, og så havde I fået dem på et sølvfad, fastslog W.

En 27-årig mand ved navn HS er i sagen tiltalt for at have givet ordren til drabsforsøg. Han lå formentlig trygt og godt hjemme i sin seng i bandeklubhuset, da det fandt sted.

Under sagen er det gennem en stribe telefonaflytninger kommet frem, at han står under W’s bror, N, som han refererer til.

Således rapporterede han løbende til N, da han på et tidspunkt var i Pakistan.

- Lad mig lige få navnene på dem, der er nogle svanse. Passer folk vagterne i klubben, har du styr på huslejen? spurgte N i en sms til HS, der efter eget udsagn havde ’fået ansvaret for hele huset’ i N’s fravær.

Således mener politiet, at det blandt andet var den 27-årige, der i en periode havde ansvaret for bevogtningen af klubhuset – herunder med at organisere vagthold, der kørt i 11 dags skift.

Fast vagt f.eks. hver 12 og 23 i en måned.

På vagtplaner fundet i november 2012 stod også navnet på den 27-årige, som blev likvideret i februar på Frederiksberg.

Efterforskeren fra Københavns Vestegns Politi fortalte i dag i retten, at HS var i ’top 10’ i Værebros hierarki. Noget, som HS tidligere har nægtet.

- Jeg bestemmer ikke over nogen, og der er ikke nogen, der bestemmer over mig, sagde han 29. november 2013 i retten.

Anklager Sune Ploug Sørensne afspillede under samme afhøring også en række samtaler og sms’er, hvor HS og N taler om drabet på Frederiksberg.

- Fuck. Han er ramt to gange i hjertet. Det er kun Allah, der kan redde hans liv, skrev N sent om aftenen, da Zaid Al-Kayssi var blevet skudt.

Da den 27-årige kort efter døde, svarede HS i en sms:

- Brormand, hans liv er hos Allah. Men den, der ler sidst, ler bedste.

Kort efter tilføjede HS:

- Bare fordi man har meldt sig ud, skal man ikke tro, at man kan køre, hvor man vil.

I en samtale dagen efter talte N og HS igen om drabet.

- De fortæller i nyhederne, at han bor i Værebro, men at han har ikke noget med Værebrobanden at gøre.

- Det har han jo heller ikke, lød det fra N.

- Husk, lige meget hvem der spørger, har han intet med os at gøre, men han har altid boet derude, dikterede N fra Pakistan.

En time senere sendte han endnu en sms:

- Få lige købt en vest til mig i dag.

Da Zaid Al-Kayssi blev begravet deltog mellem 20 og 25 personer med tilknytning til Værebrogruppen i ceremonien. Både i moskeen på Nørrebro og siden på den muslimske gravplads.

Bevisførelsen i sagen om drabsforsøget 3. marts 2013 sluttede i går ved Retten i Glostrup. Alle seks nægter sig skyldige i de alvorligste anklager.

Sagen er berammet med afslutning 18. december 2013.