Krimi

Drenge i håndjern: Rygning er en menneskeret

Værebros Hårde Kerne privat

Flere forsvarere rejser nu en hård kritik af politiets måde at håndtere en retssag mod fem teenagere og en granvoksen mand, der er tiltalt for drabsforsøg, og som ifølge tiltalen er begået i marts som et led i en væbnet bandekonflikt mellem Værebros Hårde Kerne, VHK, og Loyal To Familia, LTF.

Tre af de tiltalte er mindreårige - en var blot 15, to var 16 år på gerningstidspunktet.

Alle bliver ført til og fra retslokalet i håndjern med hænderne bag ryggen - også blot for at gå de få meter ud på toilettet - og et meget stort antal betjente er udstationeret i og ved retten.

- Det giver et helt forkert indtryk, siger Erbil Kaya, der er forsvarer for en de tre mindreårige.

- Selv ikke under den store rockersag, hvor der sad 16 hærdebrede rockere herude, var der den slags foranstaltninger. Ingen af dem var i håndjern, når de blev ført ind og ud af retslokalet, siger han.

I dag krævede Erbil Kaya og flere andre forsvarere sagen udsat en halv time efter frokostpausen, fordi hans klient ikke havde måttet ryge i frokostpausen for politiet. Det har han og de øvrige tiltalte i sagen ellers tidligere fået lov til under sagen, men det må de altså ikke længere.

- Det er i strid med menneskerettighedernes artikel seks om en fair rettergang. Det er en del af en fair rettergang, at man får lov til at spise og drikke, og at når man er ryger, at det så er en del af det, lød det fra Erbil Kaya.

- Jeg har aldrig nogensinde – til trods for at jeg kun møder i straffesager – oplevet, at politiet på noget tidspunkt har nægtet de tiltalte at få lov til at ryge i pausen. Det står man ansigt til ansigt med i dag, fastslog Erbil Kaya

Kriminalforsorgen har pligt til at forsyne alle de seks tiltalte med madpakke, men Erbil Kayas klient havde alene fået et æble og en banan med som madpakke, forklarede forsvareren. Da Erbil Kaya efterfølgende købte mad til klienten, nægtede betjentene, at den nu 17-årige måtte spise den.

- Vi har med unge personer at gøre, 15,16,17 år. Der er ingen grund til at køre denne hårde stil fra politiets side. Under rockersagen, som kørte her, fik de lov til at ryge og spise. Jeg kan ikke forstå, at det skal være et problem her, sagde Erbil Kaya.

Forsvarer Peter la Cour var enig med Erbil Kaya.

- Vi kan ikke få nogen begrundelse fra politiet, andet end at man pludselig synes, at der er et sikkerhedsmæssigt aspekt. Man sidder tilbage med den fornemmelse, at der er tale om en magtdemonstration. Jeg har svært ved at se begrundelsen fra politiets side, sagde Peter la Cour.

Efter et større udredningsarbejde kunne anklager Christian Schrøder oplyse, at foranstaltningen ikke var ny.

- Der har netop - også ved Retten i Glostrup - været en sag mod 11 medlemmer af LTF med samme set up. Tilsvarende i den sag, der er afsluttet i denne måned, hvor 13 personer fra banden Brothas blev dømt, kørte man det på samme måde, uden at det (rygningen, red.) var oppe at vende. Det er en fejl, at man har tilladt det de tidligere dage, sagde Christian Schrøder.

Flere forsvarere bedyrede, at deres klienter intet havde imod, at de havde håndjern på, mens de røg.

- Min klient oplyser, at det har han også haft de dage, hvor han gerne har måttet ryge.

Ifølge anklager Christian Schrøder handlede det også om, at de tiltalte ikke skal have mulighed for at snakke sammen. Selv om de nu alle har afgivet forklaring i retten, er de fortsat underlagt såkaldt besøgs- og brevkontrol, hvilket betyder, at alt deres kommunikation skal gennem politiets 'filter', og at politiet overvåger alle besøg og samtaler, de har.

Af tidsmæssige årsager har flere af de tiltalte skullet ryge samtidig, og det har været på kant med kontrollen, oplyste Christian Schrøder.

- Der har man oplevet, at de ikke har kunnet lade være med at snakke sammen, sagde Christian Schrøder.

Retten skal nu ved et senere retsmøde tage stilling til, om de seks tiltalte må ryge i frokostpausen.