Krimi

Bande-top under krig: Gem jer ved vuggestuen

To pakistanske brødre, der ifølge politiet styrer bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne, var ikke at finde på de danske gader, da der i januar 2013 opstod en væbnet konflikt med Loyal To Familia, LTF. Den ene afsoner en dom for drabsforsøg, den anden var i Pakistan.

Det afholdt dem dog ikke fra at være dybt involveret i, hvad VHK foretog sig. Det fremgik af en række telefonaflytninger, som anklager Sune Ploug Sørensen, Københavns Vestegns Politi i dag afspillede ved Retten i Glostrup.

Her sidder seks personer – herunder 27-årige HS, der ifølge politiet var bandebossernes højre hånd – på anklagebænken for at have begået et drabsforsøg som led i en bandekonflikt med LTF.

Ifølge anklagen var det HS, der gav ordren til at udføre skyderiet. Alle seks nægter sig skyldige.

I en stribe samtaler snakker HS med både den fængslede W, som under flere tidligere retssager - da han var på fri fod - er udpeget som leder af VHK, og med hans lillebror N, der i daglig tale kaldes Formanden.

Flere af samtalerne handler om de to drab, der fandt sted i januar og februar 2013 – begge ofre havde relation til VHK. Det første fandt sted ved Høje Gladsaxe Centret 11. januar 2013 på et sted, hvor VHK ifølge politiet holder vagt.

- Lad være med at stå og ligne nogle skydeskiver. Gå et sted hen, hvor I kan se, hvilke biler der kommer ind, hvilke biler der kommer ud. Hvilke der er skumle, sagde en person, der ifølge politiet er identisk med fængslede W.

- I skal ikke bare stå der ude ved centret. Stå lidt rundt omkring. Hvis man er i Værebro, så stiller man sig godt lige bag vuggestuen, så stiller man sig bag børnehaven, så stiller man sig ved Oasen, sagde W.

Værebros daværende klubhus på Laurentsvej ligger omkring hundred meter fra en vuggestue og børnehave.

Noget, som vuggestuen tidligere har udtrykt stor utilfredshed over, da det lå fast, at rockerklubben Saturadarah ville få adresse samme sted. Her var man både institution og forældre bekymret for, at børn enten kunne finde våben - eller blive ofre for vildfarne kugler.

I flere samtaler fortalte HS i detaljer om, hvad der var sket ved det første drab i januar. HS var til stede, han havde hørt skuddene, og det var ham, der kørte den døende 19-årige Jonatan Taboryski til sygehuset.

- Jeg troede, at det var fyrværkeri, fortalte HS.

- Alle de andre løber ind, ’de små’. Jeg kommer tilbage og kommer ud og ser, at der ligger to mennesker på jorden. Den ene er skudt i armen og i benene, den anden er skudt i hovedet, fortalte HS.

- Hvorfor fanden skal I stå derude? lød det fra W, der mente, at de ikke burde stå et sted, hvor de kunne blive angrebet.

- Nå, okay. Hvorfor fanden..? Havde I ikke noget? Den var i stykker eller hvad? spurgte W.

Politiet mener, at ’den der’ dækker over en pistol.

Det havde HS i retten dog ingen kommentarer til. Han mente slet ikke, at drabet i januar havde relevans for den nye sag.

- Min kammerat er gået bort. Hav lige lidt respekt, mand.

I samtalerne udstak W også retningslinjerne for, hvordan de skulle agere fremadrettet.

- Det kan godt være, at de kommer igen. Det er bare med at holde øje både i Værebro og i HG (Høje Gladsaxe, red.), sagde W.

- Hvis I havde været på, mand, så havde I stået med kanonen nogle steder, og så havde I fået dem på et sølvfad, fastslog W.

- Det er dét, mand, medgav HS.

Også W’s bror N, der ejer huset på Laurentsvej i Bagsværd, og som 9. november 2013 blev omdannet til VHK-klubhus til klubhus for rockergruppen Satudarah, var involveret, selv om han ikke var i Danmark, da konflikten brød ud og kuglerne føg.

Gennem flere opkald og en stribe sms’er fra Pakistan talte han og HS om alt fra driften af klubhuset, til at de ikke skulle være bevæbnede. For området var ’proppet med pansere’, fortalte HS ham.

- Der er ikke nogen grund til at have pistoler på sig, sagde N i en af samtalerne.

- Derfor er det også dumt at have noget på sig (…) at rende rundt med kanoner, fastslog N.

Da 27-årig Zaid Al-Kayssi i februar blev skudt på Frederiksberg foran sin arbejdsplads, Drømmeland, var N også i Pakistan. Her fulgte han intenst med i, hvad der skete i Danmark. Således opdagede han drabet, før HS gjorde.

- Fuck, han er ramt i hjertet. Det er kun Allah, der kan redde hans liv, lød det fra N i en sms.

- Husk, lige meget, hvem der spørger, har han intet med os at gøre, men han har altid boet herude, sagde N i telefonen fra Pakistan.

Ifølge anklager Sune Ploug Sørensen har politiet dog fundet noget i den 27-åriges bil, der indikerer noget helt andet.

En slags organisationsdiagram over VHK, som senere vil blive dokumenteret i retten.

Da den 27-årige var død, skrev HS tilbage til N:

- Brormand, hans liv er hos Allah. Men den, der ler sidst, ler altid bedste, skrev HS.

Der ventes dom i sagen i midten af december.