Oftere indbrud i Danmark end i resten af Norden

16x9

Bor du i Danmark, er chancerne for at opleve et indbrud tre gange så stor, som hvis du boede i Norge eller Sverige.

Bor du i Danmark, er chancerne for at opleve et indbrud tre gange så stor, som hvis du boede i Norge eller Sverige. Det viser tal fra det Kriminalpræventive Råd. 

Tallene viser, at der i tredje kvartal af 2013 blev anmeldt 172 indbrud per 100.000 indbyggere i Danmark, hvor der i Norge og Sverige kun blev anmeldt henholdsvis 54 og 51 indbrud.

Og grunden til dette skal blandt andet findes i, at vi i Danmark er dårligere til at beskytte os mod indbrud. Det fortæller analytiker hos det Kriminalpræventive Råd, Anne Lerche, til tv2.dk.

- Vi kan blandt andet se hos det norske Kriminalpræventive Råd, at nordmændene er bedre til at beskytte deres huse mod indbrudstyve, som jo af den grund har væsentligt færre indbrud, siger Anne Lerche.  

Tyvene er danske
En anden grund til, at der oftere sker indbrud i Danmark end i Norge og Sverige, er, at der er en større afstand mellem byerne i vores to nabolande.

- Vi kan blandt andet se, at langt, langt de fleste indbrud sker fem kilometer fra indbrudstyvens eget hjem, og byerne ligger meget tættere i Danmark, end i Norge og Sverige, siger Anne Lerche.

90 procent af alle indbrudstyve, der bliver sigtet, i Danmark har dansk statsborgerskab, og de er hovedsageligt unge mænd under 25 år.

Af de ti procent af indbrudstyvene, som bliver sigtet i Danmark, som ikke er danske, er de 78 procent af østeuropæisk oprindelse.

På vej ind i en indbrudssæson
Ifølge det Kriminalpræventive Råd er danskerne på vej ind i en decideret indbrudssæson, hvor vi kan forvente endnu flere indbrud.

- Normalt ser vi væsentligt flere indbrud om vinteren end om sommeren, hvilket jo blandt andet er fordi, at indbrudstyvene nemmere kan holde sig skjult i mørket, siger Anne Lerche til tv2.dk.

Derudover er det også den tid på året, hvor julemånederne ligger, og derfor er mange rejst udenbys, eller har dyre gaver i huset, hvilket også trækker flere langfingrede typer frem.

Få indbrudssikret huset
Et råd fra det Kriminalpræventive Råd er, at man skal indbrudssikre sit hus, når man alligevel skal renovere det.

- Hvis man alligevel skal renovere huset i en mere miljø- og energirigtig retning, jamen hvorfor så ikke også gøre det mere indbrudssikker, siger Anne Lerche og tilføjer:

- Dertil kan det være smart, hvis man ser sit hus igennem en indbrudstyvs øjne: ”Hvor ville jeg kunne bryde ind”, og så få fokus på for eksempel ens vinduer, siger Anne Lerche.

Anmeldte Indbrud pr. 100.000 indbyggere i Danmark, Norge og Sverige 2006-2012
Anmeldte Indbrud pr. 100.000 indbyggere i Danmark, Norge og Sverige 2006-2012 Foto: Det Kriminalpræventive Råd

 

Nabohjælp kan stoppe tyven
En anden måde at gøre det på er at opstille nabohjælp, hvor man i fællesskab med ens naboer passer på hinandens ejendomme.

- Det handler om at få huset til at se beboeligt ud, imens at man er ude og rejse. Man kan aftale med ens naboer, at de tømmer postkassen eller parkerer deres bil i indkørslen, og man kan også installere et automatisk lyssystem, så lysene i huset tænder fra tid til anden, siger Anne Lerche, og tilføjer:

- Men det kan også handle om noget så enkelt at opbygge et sammenhold, så man kender hinanden i opgangen. Så kan man også nemmere se, hvis der er nogen i opgangen, som måske ikke helt hører til.