Krimi

Hvert femte indbrud sker mens nogen er hjemme

Hver femte af alle indbrud bliver begået, når nogen er hjemme. Det viser en undersøgelse fra Forsikring og Pension.

Selv om hele 58 procent af indbruddene sker, mens beboerne er væk fra huset i kortere tid, så er der altså en femtedel af de indbrudsramte, der har oplevet at blive bestjålet, mens de var hjemme. Fire procent har oplevet, at det skete om dagen, mens 16 procent har været udsat for det i løbet af aftenen eller natten.

Yderligere 19 procent har oplevet besøg fra en ubuden gæst, mens hjemmet har været forladt i længere tid - for eksempel i julen eller under en ferie.

- Otte ud af ti indbrud sker, mens beboerne er ude af huset, så selvom risikoen for at være hjemme under et indbrud er relativt lille, skal den tages alvorligt, da det naturligvis er meget skræmmende for eksempel at vågne til lyden af en indbrudstyv i huset, siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Politi: Bring dig selv i sikkerhed

Hvis uheldet endelig skulle være ude, og du får besøg af en tyv, mens du er hjemme, så er der nogle råd, du kan følge siger vicepolitiinspektør Henning Svendsen fra Nordsjællands Politi til tv2.dk.

Det primære, man altid skal forsøge at gøre, er at bringe sig selv i sikkerhed.

- Man skal ikke selv gribe ind, hvis man opdager en indbrudstyv i sit hjem. Træk dig så vidt som muligt, og forsøg at undgå en konfrontation. Kom i sikkerhed og ring til politiet på nummer 112.

Hvis det ikke lykkes dig, at komme ud af huset, så gælder det om at gøre, som gerningsmanden siger.

- Hvis de bliver kommanderet til noget, så skal du føje gerningsmanden og lade være med at stritte i mod.

Og endelig:

- I langt de fleste tilfælde vil tyven stikke af, hvis han ser eller hører dig. Lad i det tilfælde være med at spærre vejen for gerningsmanden. Du kender ikke hans reaktionsmønster.

Gør dit hjem sikkert inden ubudent besøg

Allerede inden du får ubudne gæster, kan du gøre noget for at holde dem ude.

- For at forebygge indbrud, bør man gå døre og låse efter og sikre sig, at man som minimum har tidssvarende låse i god stand og kvalitet, har sikret vindueshasperne m.v. Derudover kan man overveje tænd-sluk lys, alarmer og andet udstyr alt efter temperament, siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.