Krimi

Oversprøjtet med benzin - hvorfor skulle Nilab dø?

26-årige Nilab Ghafouri fik en grusom død.

Først blev den amerikanske statsborger med afghanske rødder overrasket af maskerede, ubudne gæster, der selv lukkede sig ind i hendes hjem i Greve 'med rette nøgle'.

Så blev hun slået og derpå truet med en kniv og en kødhammer af gerningsmænd, som gennemrodede hendes lejlighed for guld og smykker.

Og endelig blev den 26-årige kvinde overhældt med benzin og sat i brand. Nilab Ghafouri døde af varmebetinget chok og iltmangel.

I dag sidder to mænd - blot 17 og 19 år gamle - og en 30-årig kvinde tiltalt for at have forsøgt at røve Nilab Ghafouri og derpå - i forening og efter forudgående aftale - at have dræbt hende.

Mænd efterlyst med overvågning

Sagen vakte betydelig opsigt, da den blev kendt i september i fjor. Kun ganske få drab herhjemme begås med ildspåsættelse.

Ud af de 466 drab, som Rigspolitiet registrerede mellem 2003 og 2011, skete det blot ni gange.

Midt- og Vestsjællands Politi kunne hurtigt offentliggøre overvågningsbilleder af to unge mænd, der menes at have været en del af det dødelige trekløver.

Politiet anholdt også den nu tiltalte 30-årige kvinde ganske nær den brændende lejlighed kort efter branden.

Da benzinen på Nilab Ghafouri blev antændt, var hun enten blevet kastet eller hoppet ud af vinduet fra 3. sal.

Et fald, der havde givet hende skader, som ikke gjorde en flugt mulig.

De to mænd havde tilsyneladende derfor efterladt kvinden ganske nær gerningsstedet - efter at have forsøgt at bugsere hende bort, fortalte politiet.

Enkemand: Hun fortjente bedre

TV 2 NEWS talte tre dage efter branden med Nilabs enkemand, Mashal Ghafouri, der er it-supporter.

Han fortalte dengang, at han ikke kendte de tre, der var blevet fængslet i sagen.

- Jeg har været gift i kun to måneder. En pige, der kommer fra USA - kun 26 år. Uskyldig pige. Hun anede ikke en skid. Hun fortjener ikke, dét, der er sket, at folk skal brænde dem på den måde, sagde Mashal Ghafouri, der ikke var hjemme, da branden skete.

Midt- og Vestsjællands Politi har ikke løftet sløret for, hvad motivet menes at være i sagen. I anklageskriftet antydes det, at berigelse kan have været et muligt motiv.

Røverne gik dog tomhændet fra lejligheden, mener politiet.

Guld og smykker var allerede 'fjernet fra lejligheden', står der i anklageskriftet.

Havde indbrud før dødsbrand

Mashal Ghafouri har tidligere sagt til TV 2 NEWS, at han mener, at årsagen til branden skal findes tilbage i juni 2012, da der var indbrud i familiens lejlighed, og hvor der blev stjålet værdier for omkring 150.000 kr.

Dengang fortalte han ifølge eget udsagn politiet, hvem han havde mistanke til.

- Jeg har fået nogle trusler fra højre og venstre, og så sagde de til mig, at jeg bare skal holde min kæft - og de sagde, jeg skulle stoppe det arbejde med politiet, sagde han dengang.

Til Ekstra Bladet har kilder fortalt, at også jalousi kan have spillet ind.

Da Midt- og Vestsjællands Politi efterlyste to mænd på en overvågningsvideo, beskrev politiet hændelsesforløbet således:

Kl. 13.09ankommer en mand (A) til opgangen og låser sig ind med nøgle. Han er iført en hvid maske med huller til øjnene. Han lukker yderligere 2 personer ind i opgangen.

Kl. 13.38indgår anmeldelsen om branden og næsten samtidig er 2 mænd set løbe væk fra opgangen ved nr. 117. Disse 2 mænd løb først hen til den kvinde, som allerede på dette tidspunkt lå på jorden foran ejendommen efter selv at være sprunget ud fra den brændende lejlighed eller efter at være blevet slynget ud fra lejligheden i forbindelse med brand eksplosionen De forsøgte at bære kvinden væk fra stedet uden held, hvorefter de undløb i retning mod Hundige Station.

Kl. 13.40ses de 2 undløbne formentlige gerningsmænd løbe via perron på Hundige Station.

Angiveligt var den 30-årige kvinde, der nu er tiltalt for drab, nemlig gennem flere år ulykkeligt forelsket i den dræbte ægtefælle, Mashal Ghafouri.

Det erfarede avisen få dage efter branden fra 'kilder tæt på familien'. Ifølge samme kilder tog den 30-årige på Nilabs dødsdag til lejligheden og anførte, at hun havde et 'mellemværende' med 'en veninde' - noget de to unge mænd, som hun har familiemæssige bånd til, skulle 'hjælpe' med, skriver Ekstra Bladet.

Nægter sig skyldig i mordbrand

Midt- og Vestsjællands Politi har ikke ønsket at be- eller afkræfte oplysningerne, og de tre tiltalte nægter sig alle skyldige i den rejste tiltale.

De to mænd har dog tidligere erkendt, at de var i den opgang, hvor Nilab og Mashal Ghafouri boede.

Sagen hører hjemme hos Retten i Roskilde, men afvikles i Holbæk, der lægger lokaler til.