Smartphones er en dræber i trafikken
Han skulle bare lige bukke sig ned efter en cigaret.
Sådan forklarede en 42-årig lastbilchauffør sin fatale kørsel, da han tirsdag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk sigtet for uagtsomt manddrab.
Chaufførens uopmærksomhed resulterede nemlig i, at han mandag morgen med kun en hånd på rattet og blikket væk fra vejen mistede herredømmet over lastbilen mellem Sæby og Høng på Sjælland - ikke så længe, at han forulykkede, men længe nok til, at han kørte ud i rabatten og ramte en 63-årig kvinde, der var på vej hjem efter at have afleveret sit barnebarn i skole.
30 procent af ulykker
Ulykken, der kostede den 63-årige kvinde livet, blev begrundet med uopmærksomhed - og netop uopmærksomhed er ifølge Rådet for Sikker Trafik årsag til op mod hver tredje alvorlige trafikulykke.
Men cigaretter i bilen er ikke den eneste grund til, at bilisterne fjerner blikket fra vejen.
Grædende børn, sms'er, en tabt sut, problemer med gps'en, en læbestift nederst i tasken eller en hurtig barbering kan hurtigt distrahere chaufføren - og med det for øje har landets politikredse i den forløbne uge sat ind mod de uopmærksomme trafikanter.
Mobiltelefoner er farlige
Tallene fra de landsdækkende kontroller viser med al ønskelig tydelighed, at de danske bilister ikke sjældent lader sig distrahere i bilen - og ikke overraskende er en af de helt store syndere de moderne smartphones.
Landet over blev i alt 890 bilister noteret for at bruge håndholdt mobiltelefon i trafikken - en forseelse, der desuden koster en bøde på 1.500 kroner.
- Problemet er, at du bliver nødt til at dreje dine øjne væk fra vejen og kigge ned på telefonen, fordi du ikke kan føle tasterne. Og samtidig er din ene hånd væk fra rattet, siger Søren Ørsted Pedersen, der er pressekonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, til tv2.dk.
Kort uopmærksomhed er lang vej
Bare fem sekunders uopmærksomhed bag rattet, når farten er 50 kilometer i timen, svarer til, at du har kørt 70 meter i blinde.
- Vores anbefaling er, at man sætter mobilen på lydløs, når man sætter sig ind bag rattet, siger Søren Ørsted Pedersen.
Ifølge Rigspolitiet er en lang række af kontrollerne foretaget af videooperatører i civile biler.