Krimi

Politiet opgiver jagten på menneskesmuglers millioner

Hvad blev der af de mange millioner, som Iluminada Bovbjerg - bagmand i Danmarkshistoriens største sag om menneskesmugling - fik for at skaffe 493 mænd og kvinder fra Filippinerne adgang til Europa?

Spørgsmålet forbliver ubesvaret.

Efter mere end halvandet års efterforskning har politiet opgivet at finde svaret.

Det oplyser Michael Kjeldgaard, vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

- Vi har haft en retsanmodning liggende i Filippinerne i en lang periode, men det er ikke lykkes at få gennemført nogle retslige skridt derude. Vi anser den danske sag for lukket. Den hovedmistænkte er dømt, og vi kan ikke blive ved med at vente på en afklaring. Vi må bare sige: Det er forsøgt, men det lykkedes ikke, siger Michael Kjeldgaard, der understreger, at han ikke ønsker at 'skose' Filippinerne.

- Havde det været en mere 'klassisk' kriminalitet, som var begået, og som er mere internationalt anerkendt, så havde det måske været nemmere, tilføjer han.

Iluminada Bovbjerg blev anholdt i december 2011 og sigtet for omfattende menneskesmugling. I anklageskriftet var hun tiltalt for at en få en personlig fortjeneste på 'flere millioner' på at smugle 1049 filippinere ind i Schengen-området via Danmark. Noget, der i retten blev barbaret ned til 493.

Indsmuglingen skete via den nu 44-åriges rejsebureau, DenPhil Travel, og på papiret så det umiddelbart legalt ud. Der var dog den hage, at oplysningerne på visumansøgningsblanketterne var falske.

Prisen for adgang til det forjættede Europa kunne løbe op i hele 70.000 kr., og Europol har tidligere skønnet, at sagen kunne dreje sig om så meget som 74,5 mio. kr.

På Facebook har den 44-årige vist sig frem som velgører, der gennem en fond i eget navn har bistået lokale filippinere med blandt andet medicin, sanitet og undervisning.

Men om pengene er gået til andet - og i givet fald hvad - har politiet altså aldrig kunnet afklare.

- Efterforskningsskridtet i Filippinerne skulle have afdækket, hvilket midler der er derude. Vi har anmodet om hjælp til at indefryse dem, men vi har simpelthen ikke kunnet få gang i det samarbejde, som vi havde håbet, så nu har vi trukket vores anmodning om at få assistance derudefra tilbage, siger Michael Kjeldgaard.

Midt- og Vestjyllands Politi mangler endnu at retsforfølge den 44-åriges formodede højre hånd og enkelte af de mange garanter, som mod betaling har borget for de indsmuglede filippinere over for Udlændingestyrelsen.