Krimi

23-årig frifundet for skud mod bandebosser

Mindst 12 skud bragede løs på Vodroffsvej på Frederiksberg i maj 2012.

Målet for kuglerne var flere top-figurer fra Blågårds Plads, herunder brødrene 'Lille A' og 'Store A', der begge sprang for livet.

Kuglerne blev affyret ud af en bil, og to mænd, som ifølge politiet er knyttet til bandegrupperingen Brothas, blev siden anholdt og tiltalt i sagen.

Den ene - en 23-årig mand - er netop blevet frifundet ved Retten på Frederiksberg. Den anden - en 33-årig psykisk syg - er kendt skyldig.

Da kuglerne føg om aftenen 15. maj 2012 var der ifølge Københavns Politi en konflikt mellem grupperingen fra Blågårds Plads og Brothas.

De to mænd var derfor også tiltalt efter straffelovens såkaldte bandeparagraf, paragraf 81 a, der giver mulighed for at udløse dobbelt op i straf i forbindelse med bandeopgør.

Retten på Frederiksberg fandt dog, at anklagemyndigheden ikke har ført bevis for, at der i maj 2012 var en konflikt mellem Brothas og Blågårds Plads, og derfor blev bestemmelsen ikke brugt.

Begge tiltalte har nægtet sig skyldig.

Den ene af de to, 33-årige SI, har været indlagt i otte måneder på det psykiatriske hospital Sankt Hans.

Det er de første forklaringer, han har givet til politiet, som sagen primært hviler på.

Her fortalte han, hvordan han var chauffør for den 23-årige medtiltalte, og at det var denne, der beskød bandebosserne den dag i maj i fjor.

En forklaring, som han siden har afvist i retten og henvist til, at han var - og er - psykisk syg.

- Jeg ved ikke, hvad fanden politiet har skrevet i deres rapporter. Jeg har slet ikke været til stede psykisk dengang. Jeg har ikke kunnet snakke, ikke kunnet tale. Politiet har sikkert sagt et eller andet, og så har jeg sagt ja til det, snøvlede han i retten.

Forklaringerne var dog afgivet, mens hans forsvarer var til stede, og den 33-årige har underskrevet dem.

Mens forklaringerne i dag var tilstrækkelige til at give den 33-årige en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling, var de ikke stærk nok til at fælde den 23-årige.

- Uanset at han ikke havde noget alibi, var der ingen tekniske beviser, der forbandt ham til hændelsen, skriver retten i sin afgørelse.

Den 23-årige blev i stedet idømt syv dages fængsel for en række overtrædelser af færdselsloven og våbenloven, men blev løsladt på stedet.