Krimi

Mediedrama: Derfor tog han gidsel på politigården

En gidseltagning, der mandag udspillede sig på Københavns Politigård, var blot et råb om hjælp.

Det fortæller gidseltagerens forsvarer, Finn Walter Petersen.

- Det her handlede om at få opmærksomhed omkring de helt uacceptable forhold, han er indsat under, siger Finn Walter Petersen.

Tre timers drama

Gidseltagningen begyndte klokken 13.48, da en fange under en gårdtur tog en medfange som gidsel - og den sluttede kort inden klokken 18, da gidseltageren overgav sig.

Forsvarsadvokaten fortæller, at gidselsituationen løste sig, da han selv fik lov til at komme ind til sin klient.

- Han stak en seddel i hånden på mig, hvor der stod, at det hele var en gimmick, og så lagde han sig ned på jorden, siger Finn Walter Petersen.

Fange har det skidt

Det samme fortæller gidseltagerens bror til TV 2. Han fortæller, at gidslet selv indvilligede i at deltage.

Ifølge forsvarsadvokaten er gidseltageren banderelateret, og han skal forgæves have prøvet at komme ind i et exit-program.

FAKTA

* Politigårdens Fængsels nuværende indretning og benyttelse stammer fra 2004. Her blev fængslets 25 pladser taget i brug som en særlig arrestafdeling for blandt andet "negativt stærke" indsatte.

* Dette begreb dækker for eksempel over indsatte, som optræder voldeligt eller alvorligt truende i de eksisterende afdelinger eller i arresthusene.

* Det, som blandt andet er med til at gøre Politigårdens Fængsel til noget særligt i forhold til de andre af Københavns Fængsler, er, at de indsatte her er underlagt langt flere sikkerhedsmæssige restriktioner.

* Det betyder for eksempel, at en indsat på Politigårdens Fængsel kun må have fællesskab med én anden medindsat. Der er dermed aldrig låst mere end to indsatte ude af gangen.

Kilde: Kriminalforsorgen

Desuden har han haft det skidt i fængslet, hvor han har klaget over blandt andet mavesmerter og problemer med at spise.

- Han har fået nogle piller og de har taget en blodprøve. Han har ikke fået hjælp, lyder det fra Peter Vesterheden.

Aftalt spil?

Ifølge oplysninger til tv2.dk har gidseltageren været indsat på Politigårdens Fængsel i mere end 20 måneder - på trods af, at målet ifølge fængselsinspektør Peter Vesterheden er, at ingen sidder på politigården i mere end tre måneder.

- Men det her er jo ikke en god måde at råbe om hjælp på, siger Peter Vesterheden.

Fængselsinspektøren ønsker ikke at kommentere, om gidseltagningen kan have været aftalt spil - ligesom han ikke vil gå i detaljer om gidseltagerens nærmere forhold.

Fængsel er ikke for sjov

- Det er jo ikke sjovt at sidde i fængsel, og en af de opgaver, vi har, handler jo også om, at de indsatte ikke skal lide overlast fra de andre fanger, siger Peter Vesterheden - der heller ikke vil kommentere, om gidseltageren er blevet afvist af kriminalforsorgens exit-program.

- Men jeg kan fortælle, at det er et længere forløb at blive del at et exitprogram. Man vil også vurdere, om den pågældende virkelig ønsker at komme ud - og i sidste ende er det ikke os, der beslutter det. Det gør politiet sammen med en særlig gruppe, siger Peter Vesterheden.

Politiets særlige aktionsstyrke blev indsat på politigården - og ingen kom til skade under den fire timer lange gidseltagning.