Krimi

Politi i oprør: Vi kommer ikke, når du ringer

Dansk politi bløder, og sager med kendte gerningsmænd bliver henlagt, mens borgere forgæves beder politiet om hjælp.

Så klart falder ordene fra to tillidsfolk fra Københavns Politi, der har valgt at stå frem på tv2.dk med en bredside rettet mod politiets øverste ledelse.

- Der findes en statistik, der siger, at du har brug for politiet to gange i dit liv. Men som det er lige nu, så kommer vi ikke, når du ringer efter os, siger Morten Rasmussen, der er tillidsrepræsentant for de omkring 100 politifolk, som i mange tilfælde er borgerens første - og eneste - kontakt med ordensmagten.

Ring 112

Morten Rasmussen er en af de betjente, der tager telefonen på politiets 112-central i København.

- En god telefonoperatør hos os er en operatør, der kan forklare borgeren, at der ikke kommer noget politi, selvom de har ringet 112. På en måde, så borgeren bliver tilfreds, siger Morten Rasmussen.

På kollegernes opfordring fortæller han om frustrationer så enorme, at situationen ikke kan blive værre. Om for få patruljer på gaden - og for mange, der har brug for hjælp.

- Du kan kun spænde bæltet til et vist punkt. Så knækker det. Du kan kun sende en patrulje, hvis du har en, siger Morten Rasmussen.

Borgernes politi i fare

Tv2.dk og TV 2 Nyhederne møder politiets tillidsfolk på politigården i København ­­- men ikke på vagtcentralen, som ellers havde været et oplagt mødested.

Anmodningen om at filme her trak ud på vejen til politiets øverste ledelse - og det er da også ledelsen, som står for skud i de to politifolks fortælling.

- Vores ledelse står jo frisk og frejdig frem og siger, at det ikke har nogen konsekvenser for borgerne, at vi bruger så mange ressourcer på forskellige task forces og på bandekrigen. Men det har den konsekvens, at vi ikke kommer ud til befolkningen. Det har den konsekvens, at vi fjerner os fra borgeren, at vi ikke længere er borgerens politi. Vi er fuldstændig væk i det billede, og det vil også gøre, at tilliden til politiet forsvinder, siger Johan Kofod, der er fællestillidsmand for omkring 300 politifolk i Københavns Politis efterforskningsenhed.

Chefens glansbillede er forkert

Ligesom Morten Rasmussen er Johan Kofod dybt frustreret over, at rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg giver udtryk for, at politiet har fuldt styr på bandekonflikten, og at de ekstra opgaver med bandekrigens skyderier og knivstikkerier ikke koster på kontoen for borgernes retssikkerhed.

Københavns Politi skal både kunne klare den organiserende kriminalitet, bandekriminaliteten, det tunge, men Københavns Politi skal også være københavnernes politi, som tager sig af de borgernære problemer, som også er der i hverdagen, når der er brug for os.

Thorkild Fogde, da han tiltrådte som politidirektør i Københavns Politi

- Politiet kommer selvfølgelig ud til de store sager, der hedder kniv, skyderi, store slagsmål. Det er der, vi bruger vores ressourcer. Alt det andet, der kommer som udgangspunkt ikke politi. Det er et spørgsmål om, at antallet af opgaver har oversteget ressourcerne i sådan en grad, at vi ikke kan gøre andet. Jeg skal sidde hver dag og sige det her til borgerne, siger Morten Rasmussen fra 112-centralen.

Gerningsmænd slipper for let

Johan Kofoed fra efterforskningsenheden kender historien.

- Jeg hører nødråbene fra kolleger, der siger, at de har sager liggende - ganske vidst ikke de største sager - men sager, hvor der er mulighed for genkendelse af gerningsmanden via for eksempel overvågningsbilleder eller fingeraftryk. Og de får at vide, at de skal lade sagerne ligge, siger Johan Kofod og fortæller om en fiktiv grænse på omkring de 50.000 kroner.

Er der for eksempel tale om indbrud, hvor der er stjålet for et mindre beløb - så ved betjentene godt, at de ikke skal lægge de store kræfter i efterforskningen.

Borgerne har krav på hjælp

- Det går ud over vores faglige stolthed, det går ud over befolkningen, og tit er der tale om traumatiserede voldsofre eller yngre mennesker, der er udsat for røverier af for eksempel mobiltelefoner. De har brug for, at vi kommer - de har krav på det, siger Johan Kofod.

- Der er en virkelighed, som mine kolleger har ude i marken, og så er der den virkelighed, som bliver meldt ud af den øverste ledelse, og de to ting harmonerer ikke. Overhovedet ikke. Og det gør ondt på kollegerne at høre en Rigspolitichef gå ud i pressen og sige, at det går ufattelig godt. Statistisk set har han måske ret, men når man går ud og graver lidt i det, så er det slet ikke sådan, det hænger sammen. Dansk politi bløder, det er der overhovedet ingen tvivl om, siger Johan Kofod.

Både han og Morten Rasmussen har taget et valg om at stå frem - med kollegerne i ryggen og koste, hvad det vil.

- Når vores ledelse ikke vil sige sandheden, føler vi os forpligtede til at gøre deres arbejde. Det bør de egentlig være glade for. Vi er nødt til at sige de her ting og sige det ærligt, sådan at vores politikere kan begynde at reagere på det, siger Johan Kofod.

tv2.dk har bedt Rigspolitiet om en kommentar. Følg sagen her, på TV 2 News og TV 2 Nyhederne.