Krimi

Farlig fange kræver erstatning

En række danske fængsler skal nu stå til regnskab for deres behandling af en farlig fange. Det sker, når Østre Landsret mandag tager hul på en sag, hvor fængsler er anklaget for årelang dårlig behandling af fangen.

Mandens advokat, Claus Bonnez, vil have en godtgørelse på 150.000 kroner til fangen, der ifølge advokaten er blevet urimeligt dårligt behandlet i flere sammenhænge.

For eksempel har fangen været fikseret i flere døgn ad gangen, hvilket ifølge advokaten krænker den europæiske menneskerettighedskonventions regler om tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling og straf.

Overfald på fængselsbetjente

Manden blev i 1997 dømt for farlig kriminalitet og fik en forvaringsdom. Han har imidlertid været vanskelig at styre for fængselsbetjente rundt omkring i landet.

Således blev han i januar 2009 fikseret i en sikringscelle i mere end to døgn, fordi han ifølge fængselsvæsenet groft havde overfaldet fængselsbetjente.

Fangen har også slået ud efter fængselsfolk og råbt og skreget, hvilket også har ført til langvarigt ophold i en sikringscelle.

Claus Bonnez henviser i sagen til, at ophold i en sikringscelle ifølge den europæiske torturkomité bør gøres så kortvarige som muligt - og snarere gøres op i minutter end i timer.

Blev flyttet 22 gange

I sagen anklages fængselsvæsenet også for at have flyttet fangen hyppigt rundt imod hans vilje. I en periode på knap fire år fra 2003 til 2007 blev den pågældende flyttet i alt 22 gange.

Desuden har den besværlige fange i meget høj grad været overladt til sig selv under afsoningen.

Fra slutningen af 2002 til maj 2009 har han kun siddet på en almindelig fællesskabsafdeling i en periode på godt fire måneder. I mere end seks år har fangen været isoleret fra fællesskabet.

Siden 2009 har den pågældende fange været anbragt på psykiatrisk hospital. Tilbage i 1998 blev han undersøgt og erklæret ikke-sindssyg, omend man ikke kunne udelukke en "begyndende sindssygelig udvikling".

Ved en undersøgelse sidst i 2009 blev manden betegnet som sindssyg.