Krimi

Her er årets tre uløste drabsgåder

Ud af 25 danske drabssager i 2012 er tre stdig uopklarede. I de øvrige 22 sager er en eller flere gerningsmænd enten sigtet, tiltalt eller dømt.

Det viser en rundringning, som tv2.dk har foretaget til landets 12 politikredse.

De tre uopklarede mordgåder er drabet på Heidi Charlotte Abildskov, der blev fundet stukket ihjel i sin have i Virum 15. november, Mohammad Shakil, der blev skudt foran sin kiosk i København 12. september og finnen Veli Matti Rissanen, der blev fundet dræbt i sin lejlighed 1. juni.

Dertil kommer flere uopklarede sager, som politiet betragter som vold med døden til følge - blandt andet overfaldet på Cem Aydin, der blev tæsket ihjel på åbn gade 19. januar i København.

Læs mere om årets drabssager ved at klikke på kortet over artiklen - eller se gennemgngen herunder:

Judy Meiniche Simonsen

Dræbt 7. februar 2012

Den 46-årige socialpædagog ved bostedet Blåkærgaard blev dræbt, da hun var på tur med 39-årige Kristian Heilmann, der var anbragt på stedet. Da de to ikke var vendt tilbage om aftenen, slog bostedet alarm. Politiet fandt liget af Judy Meiniche Simonsen dagen ved ishuset i Dollerup Bakker ved Viborg. Hun var dræbt af knivstik og kvalt, og politiet mener, at hun blev tvunget til at give Kristian Heilmann oral-sex. Heilmann, der tidligere er blevet vurderet sindssyg, blev efterlyst og pågrebet 9. februar 2012, da han i en stjålen bil forsøgte at køre fra politiet. Han er tiltalt for drabet, der kommer for Retten i Viborg 19. februar 2013.

Anders Mark Hansen

2. marts 2012

Det var den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansens familie, der fandt ham dræbt i et øde skovområde nær Rødvig på Stevns. Familien havde meldt den unge mand savnet dagen forinden og var blevet alarmeret af en kondiløber, der havde set hans bil i skoven. Da familien kom ud i skoven, lå Anders Mark Hansen død bag bilen - ifølge anklageskriftet i sagen dræbt som følge af grov vold og kvælning. Et billede offentliggjort i Ekstra Bladet viser, hvordan han ligger på ryggen med armene stripset fast under sig og med livremmen om halsen op til kofangeren. To mænd, der ifølge politiet har et vist kendkab til hinanden, er fængslet og tiltalt i forening. Begge nægter at stå bag drabet, som de beskylder hinanden for at have begået. Sagen begynder ved Retten i Roskilde 14. januar 2013.

Andreas Dybdahl

6. marts 2012

Den 36-årige narkopusher blev likvideret af fire skud, efter at han omkring kl. 06.30 den 6. marts 2012 åbnede døren for gerningsmanden. Han blev skudt på klos hold i ansigtet og tre gange i brystet. Han er tidligere dømt for narkokriminalitet og var kendt som jetset-pusher, herunder som ham, der leverede kokain til Rigmor Zobel. Blandt hans gode venner var den kendte rapper Jokeren. Der er rejst tiltale for drab mod en 34-årig mand med relation til Hells Angels, som over en periode menes at have leveret mindst 400 gram kokain til Andreas Dybdahl med henblik på videreoverdragelse. Om motivet skal findes heri, er endnu uklart. Sagen er endnu ikke berammet.

Kari Nygaard

17. marts

72-årige Kari Nygård blev tæsket ihjel i sit hjem i Munkebo. Dødsårsagen var adskillige slag mod hovedet med en golfkølle, og tre lokale teenagere blev snart efter anholdt for drabet. De tre unge mænd erkendte, at de havde tævet pensionisten, fordi den enes lillesøster hævdede, han havde pillet ved hende, men de nægtede at have slået ham ihjel. 17-årige Oskar Jan Nadolski og 19-årige Jesper Petersen er begge idømt seks års fængsel, mens 16-årige JN fik 60 dages fængsel. Oskar Jan Nadolski blev desuden dømt til udvisning efter udstået straf, hvilket han har anket.

Emma Bøgelund Pedersen

30. marts 2012

Den 12-årige pige mistede livet, da hendes far, 48-årige Thomas Bøgelund-Hansen, tændte en Weber-grill indendørs i hjemmet på Lindevangshusene 56 i Tåstrup. Motivet er ukendt, men pigens forældre var ikke sammen, og faren havde været arbejdsløs gennem flere år.

38-årig kvinde fra Litauen

19. april 2012

Kvinden blev fundet dræbt i sin seng på en gård i Hedeby ved Give - formentlig kvalt. Politiet anholdt seks timer senere kvindens jævnaldrende eksmand og hans lillebror. Lillebroren blev senere løsladt, men eksmanden er varetægtsfængslet i sagen. Manden og kvinden havde efter skilsmissen været uenige om parrets to børn, og angiveligt havde eksmanden truet hende flere gange, inden hun blev dræbt. Sagen er ved at blive overdraget til statsadvokaten.

Eddy Niels Frederiksen

29. april 2012

Den 63-årige blev stukket i hjerteregionen med en kniv i hjemmet på Hedemarksvej 40 i Albertslund. Han vaklede nogle få hundrede meter hen til den nærmeste købmand, hvor personalet tilkaldte en ambulance. Eddy Niels Frederiksen døde på Hvidovre Hospital kl. 20.20. Hans samlever, en 58-årig grønlandsk kvinde, er fængslet for drabet.

Brian Thomas Andersen

3. maj

39-årige Brian Thomas Andersen blev sidst set 3. maj i sin hjemby Middelfart. 28. maj dukkede liget af ham op ved Siø i Langelands Bælt, og tre dage senere blev en 60-årig mand varetægtsfængslet sigtet for drabet på sin bekendt. Fem måneder senere blev han alligevel løsladt - hvilket dog ikke forhindrede anklagemyndigheden i at rejse tiltale et par uger senere. Den 60-årige mand nægter sig skyldig.

Veli Matti Rissanen

1. juni 2012

Den 54-årige finne, der har levet et ensomt liv som alkoholiker i Danmark siden 2005, blev fundet dræbt i sin lejlighed af en hjemmehjælper. Han døde som følge af flere slag mod hovedet. Københavns Politi efterlyste folk, der kendte den 54-årige og hans færden i Danmark, men kun få havde tilsyneladende haft noget med den dræbte finne at gøre. Politiet fandt dna-profil på en formodet gerningsmand, men sporet er endt blindt, selv om dna-profilen er sendt rundt i hele verden via Interpol. Sagen er uopklaret.

Alex Mølgaard Hansen

3. juni 2012

Den 55-årige Alex Mølgaard Hansen døde i en lejlighed på Østre Alle i Skjern mellem 2. og 3. juni 2012. Obduktionen viste, at han var død af forblødning som følge af bristninger i tarmkrøset opstået efter kraftigt traume mod bugen. To mænd blev anholdt og sigtet for den drabet ved Retten i Herning. Dommeren løslod den ene, den anden - en 47-årig mand, der er indehaver af lejligheden og nægter sig skyldig - sidder varetægtsfængslet sigtet for drab, subsidiært vold med døden til følge. Politiet mener, at han har slået og sparket den 55-årige ihjel. Begge mænd er kendt fra et miljø, 'hvor der bliver indtaget en del alkohol.' Det er endnu ikke afgjort, om sagen kommer for retten som en drabssag eller blot som vold med døden til følge.

Kasper Jacob

9. juni 2012

Den 21-årige Kasper Jacob fra Sønderborg blev stukket i brystet og maven flere gange omkring klokken 01.35 på Kongens Gade i Christiansfeld syd for Kolding. En 40-årig tyrkisk cykelturist med bopæl i Hamburg er fængslet i sagen og har erkendt at have ført kniven. Sagen ligger i øjeblikket hos statsadvokaten.

Maskiny Bleidrup Butina

16. juli 2012

Kort ført kl. 21.00 fandt en nabo ligene af den 65-årige Dubravko Drago Butina og hans ni år yngre hustru, Maskiny Bleidrup Butina, på Elborg Alle 2 i Dragør. Efter at have undersøgt gerningsstedet konkluderede Københavns Politi, at den 65-årige, der havde været alvorligt syg gennem længere tid, havde dræbt først sin kone og siden begået selvmord.

Maja og Lene Travn Larsen

26. juli 2012

38-årige Flemming Aage Skaaning var angiveligt så knust over bruddet med sin ekskæreste, at han skød hende og sin tidligere steddatter på seks år med en lovligt erhvervet salonriffel. Herefter skød han sig selv. Alle tre blev fundet i et parcelhus på Bakkevej i Otterup, hvor parret havde boet sammen. Lene Travn Larsens 14-årige søn var ikke hjemme og overlevede tragedien. Han bor i dag hos sin biologiske far.

Mohammad Shakil

12. september 2012

Den 48-årige herboende pakistanske statsborger Mohammad Shakil forlod sin kiosk, Engkiosken, på Vesterbro i København kort før kl 00.30 natten til den 12. september. Han krydsede vejen, og efter en kort ordveksling blev han likvideret på klos hold med et skud i hovedet. Gernngsmanden, der var blev set umiddelbart efter sammen med en anden mand, er endnu ikke fundet. Han beskrives som 25-30 år, muskuløs af bygning og iført mørke bukser og en hvid hættetrøje. Årsagen til drabet er uvis, men Mohammad Shakil var i 2011 sigtet sammen med flere andre for drabet på Tamur Asghar, der blev dræbt ved moskeen på Amerikavej, men sigtelsen blev senere frafaldet. En af politiets teorier er, at likvideringen af Mohammad Shakil kan være selvtægt efter Moské-drabet. Sagen er uopklaret.

Lisa Maria Skjærbæk

13. september 2012

Den 35-årige Lisa Maria Skjærbæk blev fundet halvt skjult under en stor bunke grus bag herberget Overførstegården på Jægersborg Alle 139 i Gentofte. Hun var blevet kvalt og havde fomentlig ligget død omkring 11 dage. To mænd på 28 og 41 år var set i selskab med kvinden, før hun forsvandt. De er begge sigtet for drabet og sidder varetægtsfængslet i sagen.

William Quashie

15. september

Den 43-årige danskgifte ghaneser William Quashie havde boet halvandet år i Danmark, da han en nat ikke kunne sove. Han cyklede i byen og kom i klammeri på Nørrebro-morgenværtshuset Café Louise. Her blev han stukket seks gange med en kniv under et masseslagsmål. To mænd blev efterfølgende fængslet i sagen. Der er endnu ikke rejst tiltale.

Martin Jacobsen

16. september

Den 63-årige Martin Jacobsen, tidligere chauffør for Vestas, døde af et knivstik i maven. Hans 54-årige kæreste og nabo har erkendt at have ført kniven, men har forklaret i retten, at der var tale om selvforsvar. Gerningsstedet, en trelænget gård på Holmsland Klitvej i Nr. Lyngvig ved Hvide Sande, hvor de boede i hver sin lejlighed, bar ikke præg af kamp. Sagen efterforskes fortsat.

Avike Kristoffine Marie Simonsen

21. september

Kort før kl. 01.15 blev den 27-årige grønlandske kvinde stukket i maven med en kniv, mens hun opholdt sig i sin lejlighed i Frederiksgade i Slagelse. Hun døde senere på natten på Slagelse Sygehus. Hendes 28-årige og ligeledes grønlandske samlever blev anholdt, sigtet og fængslet for drabet. De knyttes begge til byens misbrugsmiljø. Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen.

Jon Patorra

25. september 2012

Den 21-årige mand kom gående ad Jydeholmen i Vanløse, da han kom i klammeri og blev ramt af et dræbende knivstik. Tre mænd blev efterlyst med navn og meldte sig kort efter til politiet. En af dem, en 15-årig dreng, blev løsladt af Retten på Frederiksberg, der fængslede de to andre, der er 16 og 18 år gamle - ingen af dem dog for drab. Retten fandt, at der alene var begrundet mistanke om, at den ene havde udsat Jon Patorra for vold med døden til følge, mens der kun var begrundet mistanke om, at den anden fængslede havde udsat den 21-årige for grov vold. Der er endnu ikke rejst tiltale, men sagen betragtes forsat af politiet som en drabssag.

Nilab Shahkor

14. oktober 2012

26-årige Nilab Shahkor omkom i en eksplosionsagtig brand i sin lejlighed i Greve. To unge mænd og en kvinde sidder varetægtsfængslet sigtet for drabet, da de ifølge politiet var fælles om at påsætte branden. Mændene nåede at flygte uskadt fra stedet, mens den 29-årige kvinde blev svært forbrændt og bækkede begge ben, da hun sprang ud af vinduet fra tredje sal. De to mænd blev anholdt dagen efter - en 16-årige meldte sig selv, mens en 18-årig blev anholdt i Sverige. Efterforskningen forventes afsluttet i begyndelsen af 2012, og politiet vil ikke ind på muligt motiv inden da.

Torben Hildebrandt

14. oktober 2012

Tilsyneladende var to nordjyske drukvenner alene, da 59-årige Torben Hildebrandt mistede livet som følge af stump vold i sin 56-årige kammerats lejlighed på Katstetvej i Aalborg. Dagen efter blev liget fundet ved et tilfælde af en taxafhauffør, der havde penge til gode, og da politiet ankom til lejligheden, fandt de den 59-årige med blod på tøjet. Desuden sikrede de hans støvler, der stod i soveværelset, og ifølge anklagemyndigheden var der både blod og hår under sålerne. Den 59-årige er sigtet for drab subsidiært vold med døden til følge. Politiet mener, at Torben Hildebrandt blev trampet ihjel.

Heidi Charlotte Abildskov

15. november 2012

Den 41-årige Heidi Charlotte Abildskov blev fundet død, dræbt af knivstik, i sin have på Frederiksdalsvej i Virum om morgenen 16. november 2012 af en nabo. Hendes mand var på forretningsrejse, da mordet skete, og politiet formoder, at gerningsmanden er en indbrudstyv, som blev overrsket af den 41-årige. Politiet har dna-spor af gerningsmanden, der kom til at smække sit tøj inde i ofrets bil sammen med adskillige tyvekoster. Han efterlod en rørtang på gerningsstedet og blev formentlig selv såret. Sagen er uopklaret.

Jonas Thomsen Sekyere

17. november 2012

Ifølge politiet virker drabet på den 21-årige jurastuderende Jonas Thomsen Sekyere fuldstændig umotiveret. Den populære unge jurastuderende blev dræbt af et knivstik i hjertet omkring kl. 4.40 i området omkring toilettet på diskoteket Bakken i Kødbyen på Vesterbro i København, og efterfølgende har politiet forbundet flere personer med drabet via overvågningsbilleder og vineudsagn. Den 27-årige danske statsborger af somalisk oprindelse Omer Muse er fængslet in absentia og efterlyst internationalt med navn og foto, mens tre andre unge mænd er løsladt i sagen.

45-årig polak

9. december 2012

En 45-årig polsk håndværker blev fundet dræbt af knivstik i en villa på Bolbrovej 34 B i Rungsted. Her boede han sammen med fire andre håndværkere, der alle blev anholdt. Retten løslod tre, kun en 29-årig blev fængslet for drabet. Motivet er endnu ukendt.