Krimi

Kortlagt: Top-islamistens danske netværk

Den radikale prædikant Sheikh Omar Bakri Mohammed har igennem mange år været kernen i den militante islamisme i Storbritannien.

Hans terrordømte elev, Omar Khyam, har haft direkte kontakt til 7/7-selvmordsbomberne, der i 2005 dræbte 52 i London.

TV 2 kan nu dokumentere, at den kontroversielle islamist har forbindelser direkte til dømte, danske terrorister og islamister, der ifølge en ekspert opfordrer til drab.

Danske muslimer undervises af top-islamist

TV 2 kan i dag afsløre, at danske islamister modtager undervisning fra den kontroversielle prædikant, Omar Bakri, der ifølge en ekspert opfordrer til drab.

"Dem der håner profeten skal dræbes," lød hans budskab ved en demonstration på Kongens Nytorv september i år.

Hans radikale holdninger blev blæst ud på højtalere via telefon fra Libanon.

Den danske gruppe Kaldet til Islam arrangerede demonstrationen. TV 2's research viser, at danske muslimer på internettet lytter til Omar Bakris budskaber, der blandt andet hylder terroristerne bag 11. september.

Stort set hver aften logger danske islamister via programmet "Paltalk" ind på prædikantens chatforum, hvor han underviser i blandt andet militant jihad.

Eksempelvis taler han om, hvordan islamister kan bortføre vesterlændinge for at bytte dem med terrorfængslede muslimer.

Efter hver lektion svarer han på spørgsmål.

På Kongens Nytorv september i år afholdt en gruppe unge, danske mænd med tilknytning til gruppen "Kaldet til Islam" en demonstration.

Over højtalere fortalte prædikant Omar Bakri de unge danskere, at dem der "krænker profeten" skal dræbes. Ordene modtog de på telefon direkte fra Libanon.

Og det er ikke første gang, Omar Bakri gør sig som agitator for unge, danske islamister. Det så man under den første terrorsag, den såkaldte Glostrup-sag.

Her stod fire unge mænd tiltalte for at planlægge et terrorangreb i Danmark eller i udlandet. De var mistænkte for at stå i ledtog med dansktyrkeren Abdelkedir Cesur og svenskbosnieren Mirsad Bektasevic, der blev anholdt i Sarajevo i 2005 i en lejlighed med knap 20 kilo sprængstof.

Selvmordsbælte

I lejligheden var også et færdigmonteret selvmordsbælte med tre gange 100 g sprængstof og en skarpladt pistol. I lommen på Mirsad Bektasevic lå et videobånd, der indeholdt en optagelse med to camouflageklædte mænd, der demonstrerede, hvordan man laver en selvmordsbombe. På båndet siger en stemme, at de to mænd er klar til ofre deres liv for Allah, og der trues med, at våbnene vil blive brugt imod de lande, der har styrker i Irak og Afghanistan - altså også Danmark.

Anholdelserne af de fire unge mænd skete året efter flere unge danske muslimer havde besøgt Omar Bakri, der dengang boede i England.

Den 17. juni 2004 tog 12 mænd fra København til London, hvor Omar Bakri havde inviteret omkring 1000 muslimer. Den yngste 15 var år - den ældste 30.

Danskere tog til London

En af dem var Abdelkedir Cesur, der stadig afsoner en straf på seks år og fire måneders fængsel i Sarajevo.Han blev dog tilbageholdt af immigrations-myndighederne i Stansted lufthavnen og blev sendt retur til Danmark, da han som tyrkisk statsborger skulle have visum, hvilket han ikke havde skaffet.

Det var også to af de fire tiltalte i Glostrup-sagen. Henholdsvis den dengang 20 årige IJ og den dengang 18 årige EH. De blev dog frikendte i byretten - kun en af de i alt fire tiltalte blev dømt. Den dengang 17-årige Abdul Basit Abu Latifa, der i januar 2007 fik syv års fængsel for terror i Glostrup-sagen. Han var mindreårig på gerningstidspunktet, og kunne derfor maksimalt få otte års fængsel.

Men forbindelsen stopper ikke her.

Hylder 11. september

Natten mellem den 3. og 4. september 2007 blev otte mænd anholdt i sagen, der senere blev kaldet Glasvej-sagen. En af de anholdt en dengang 29 årig-mand, ST, var initiativtageren til besøget hos Omar Bakri i juni 2004. Den 29-årige mand blev aldrig tiltalt, men har ageret åndelig vejleder for danskafghaneren Abdoulghani Tokhi, der i juni 2009 fik otte års fængsel sammen med den danske statsborger Hammad Khürsid, der fik 12 år. Manden, der altså arrangerede turen til Omar Bakri i 2004 har ageret åndelig vejleder for flere af de terrordømte danske islamister.

Og på trods af, at Omar Bakri den radikale prædikant, der har hyldet selvmordsbomberne fra den 11. september som "de fantastiske 19"er udvist af England, fortsætter han med at prædike sin radikale islamisme overfor danske islamister.

Kilder: Retsreferater fra TV2 og Truslen indefra, De danske terrorister.