Skat snupper flere narkoslugere i tolden

21 narkosmuglere er fanget i år med kokain eller heroin i mavesæk eller endetarm i Københavns Lufthavn.

Det er syv gange så mange som sidste år, hvor tolderne kun fangede tre smuglere med narko i kroppen, viser nye tal fra Københavns Politi.

Stigningen skyldes ikke nødvendigvis flere smuglere i luften, men derimod mere effektive toldere, vurderer politikommissær Steffen Th. Steffensen, leder af narkosektionen i Københavns Politi.

- Smuglerne har været der hele tiden, men tolderne er bare blevet langt bedre til at spotte dem, siger politikommissæren til Ritzau.

-Bagmændene finder nemt en lufthavn, hvor man nemmere kommer igennem. Det har så været København, men tolderne er nu blevet bedre til at finde dem, fortæller han.

Ofte fragtes desperate østeuropæere til Spanien, Portugal eller Holland, hvor bagmænd læsser dem på fly til Danmark. Også mænd fra Vestafrika bliver taget, smuglerne får mellem 7000 og 20.000 kroner, oplyser politiet.

De sluger fra 500 gram og op til et kilo narko. Men en mand er taget med hele 1,233 kilo narko i organerne. Typisk smugles kokain, men ogsĂĄ heroin finder vej til danske misbrugere i smuglermaver.

Smuglerne i år har fået to til fem års fængsel, og de udvises fra Danmark resten af deres liv.

De dømte narkosmuglere afsoner dog ofte kun halvdelen af straffen, før de sættes på et fly ud af landet, forklarer anklager ved advokaturen i København Helle Sørensen, der ofte hører smuglernes historie, når de forklare sig i retten.

- Bagmændene finder de mest sølle stakler, hvor man har ondt helt ind i hjertet, over hvor dårlige vilkår de har. Men det er jo dem, som bagmændene kan få til det, siger hun.

Skat kan ikke oplyse, hvordan de spotter smuglerne, fordi det kan give bagmændene gode idéer. Men tolderne sender alligevel en advarsel til smuglerne.

Til foråret anskaffer Skat nemlig en kropskanner, der på stedet kan afsløre smuglere med stoffer under huden, oplyser kommunikationsmedarbejder Finn Serup Jensen.

I dag sender toldere først mistænkte smuglere videre til politiet efter en afhøring. Politiet kører så den mistænkte til hospitalet, der skanner personen.

I Billund Lufthavn har de taget en enkelt smugler med et kilo kokain i år. Men politiet er opmærksomme på, at en skanner i København kan starte en bølge af slugere til Billund, siger vicepolitikommissær Søren Ravn fra Sydøstjyllands Politi.

/ritzau/