Krimi

Kronologi: Tyveri fra Rigsarkivet er langt fra det første

Sagen om tyverier fra Rigsarkivet er langt fra det første tilfælde, hvor ansatte eller gæster er blevet fristet over evne af det ofte uvurderlige materiale, der får adgang til.

Her følger et overblik over nogle af de seneste års sager fra Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet:

1960'erne og 70'erne Det Kongelige Bibliotek

Den store sag kendt som "Det Store Bogtyveri". Op gennem 60'erne og 70'erne stjal en ansat forskningsbibliotekar mere end 1700 bøger fra biblioteket. Han gemte bøgerne hjemme, og først i 1997 begyndte han at sælge ud af skattene til bogsamlere over hele verden. Han døde selv i 2003, kort før tyverierne blev afsløret, men hans kone, søn og svigerdatter blev alle dømt i sagen.

Den afdøde forskningsbibliotekar nåede at sælge 77 bøger og 15-20 kobberstik, som aldrig er dukket op igen.

1993 Det Kongelige Bibliotek

En rengøringsassistent stjæler nogle håndskrifter, men bliver afsløret og håndskrifterne kommer tilbage til biblioteket.

1995 Det Kongelige Bibliotek

Et håndskrift fra besættelsestiden blev stjålet fra en udstillingen i bibliotekets forhal. Tyveriet blev aldrig opklaret

2001 Det Kongelige Bibliotek

Overvågningskameraer afslører en mand, der stjæler uvurderlige kort på Det Kongelige Bibliotek på Diamanten.I løbet af to dage skærer manden kostbare kort ud af gamle historiske atlasbøger fra perioden 1600 - 1650 og smugler dem ud.Politiet sætter en fælde op for manden og venter i flere dage, men manden vender aldrig tilbage til biblioteket.

2010 Rigsarkivet

To mænd anholdt for igennem otte år at have stjålet sjældne frimærker fra Rigsarkivet. Den ene af de to anholdte var medarbejder på Rigsarkivet, mens den anden handlede med frimærker.Rigsarkivet henvendte sig til politiet, fordi der gik rygter om, at ting fra Rigsarkivet var sat til salg.

2012 Rigsarkivet

Den aktuelle sag om tyveri af dokumenter og enkelte emblemer fra besættelsestiden. To mænd fremstilles i dag i Grundlovsforhør