Krimi

Hemmeligt nazimateriale stjålet

Ifølge historiker, Claus Bryld, er en del af det materiale, der er stjålet fra Rigsarkivet hemmeligt. Der er tale om dokumenter fra retsopgøret efter 2. verdenskrig mod de danskere, der deltog i krigen på tysk side.

"Papirerne fra retsopgøret indeholder mange følsomme oplysninger, og er klausuleret i 75 år. Da retssagerne først sluttede i 1950, er der faktisk stadig en del år, til de ville være blevet offentlige," siger han til TV 2 NEWS.

Claus Bryld forklarer, at der er tale om materiale, som eksempelvis historikere kan få adgang til, hvis de søger om indsigt, og bliver godkendt til det.

Psykiatriske rapporter

Som eksempel på, hvad der kan være stjålet, nævner han retspsykiatriske rapporter på de personer, der blev stillet for en domstol for at have hjulpet den tyske besættelsesmagt i Danmark eller kæmpet for tysker på eksempelvis østfronten i Sovjetunionen.

Forklaringen på at materialet er taget kan ifølge Claus Bryld være, at nazimiljøet i Danmark ønsker at værne om mindet for nogle af deres helte.

"Nazimiljøet, som er meget småt, har en bizar nostalgi omkring eksempelvis Kaj Buchardt," forklarer Claus Bryld.

Kæmpede på tysk side

Kaj Buchardt, der døde i 2009, lod sig under 2. verdenskrig optage i Waffen SS, startede som den tyske hærs elitestyrker, men udviklede sig som krigen skred frem til en multinational styrke, i stil med den franske Fremmedlegion, og nåede i størrelse op på næsten en million medlemmer.