Krimi

Indien lægger nyt pres i Holck-sag

Indien har langt fra opgivet at få stillet danske Niels Holck for retten for at have kastet mere end fire ton våben ned over Vestbengalen i 1995.

Ifølge flere indiske medier diskuterede den indiske indenrigsminister R.K. Singh i sidste uge sagen om Niels Holck, der i Indien er kendt som Kim Davy, med den indiske ambassadør i Danmark Ashok Attri.

"Det blev besluttet, at sagen skal forfølges med alle kræfter for at få den danske regering til at udlevere Davy til Indien snarest muligt," siger en embedsmand fra det indiske indenrigsministerium til nyhedsbureauet Press Trust of India.

Ifølge avisen Business Standard kan en af løsningerne, som inderne vil foreslå være, at Niels Holck stilles for retten på den indiske ambassade i København.

I givet fald vil han skulle afsone en eventuel fængselsdom i et dansk fængsel, fremgår det af forslaget ifølge Business Standard.

Frygtede for sit liv

Inderne har i årevis forgæves forsøgt at få udleveret Niels Holck, som har indrømmet, at han var med til at kaste våbnene ned fra det lille propelfly for 17 år siden.

I 2010 godkendte justitsministeriet, at han kunne udleveres til Indien, men Niels Holck gik til domstolene, fordi han frygtede for sit liv, hvis han blev udleveret.

Både by- og landsret afgjorde siden, at udleveringen ville være ulovlig, da Niels Holck risikerer at blive udsat for tortur i Indien. Det dobbelte nederlag betød, at anklagemyndigheden opgav forsøge sig i Højesteret.

Dermed er de juridiske muligheder udtømt. Han kan ikke retsforfølges i Danmark, for da våbennedkastningen fandt sted i 1995 var det ikke ulovligt ifølge dansk lovgivning. Det er det i dag, men loven har ikke tilbagevirkende kraft.

Sagen har ført til et dybfrossent diplomatisk klima mellem Danmark og Indien.

Shippingwatch.dk skrev i begyndelsen af september, hvordan den diplomatiske krise er begyndt at kunne mærkes i erhvervslivet.

I dag tager det eksempelvis 3-4 uger at få udstedt et visum mod tidligere tre dage, og Indien har opsagt en aftale om visumfrihed for danske diplomater.