Berørt mor efter dom: En farce

"Jeg synes, man har set bagsiden af militærets fine medaljer."

Sådan lød kommentaren fra Jeanette Neuman, der er mor til Jacob Sten Lund Olsen, som sidste år blev dræbt af en sprængladning under en patrulje i Afghanistan.

Ordene faldt efter frifindelsen af den 27-årige officer, der har stået anklaget for 'pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt', fordi han ikke forhindrede ulykken.

"Kollektivt hukommelsestab"

Under retssagen har en stribe soldater afgivet vidneforklaring, og de har alle afvist, den forklaring de tidligere har givet til Forsvarets Auditørkorps og sagt, at de ikke kunne huske hvilke ordre der blev givet.

"Når alle lider af kollektivt hukommelsestab, så er der ikke så mange beviser på bordet," sagde Jeanette Neuman.

"Det kan undre mig, at når der ligger en afhøringsrapport, som er gennemlæst og skrevet under, at man så pludselig intet kan huske, og det er kollektivt, så der er ingen, der kan huske noget."

"De holder hånden over hinanden"

Hun mødte op i retten på sin søns vegne og få at få de faktuelle kendsgerninger på plads vedrørende hans død. Men efter at have overværet retsmøderne har hun ikke meget tilovers for hans tidligere soldaterkammerater.

"Det har været lidt af en farce at være med til. respekten for det danske retssystem har kunnet ligge på et lille sted, men det er vidnerne, der skal leve videre med deres samvittighed. Om den er god eller dårlig, det er kun dem, der ved det," sagde Jeanette Neuman.

Hun mener, at de implicerede holdt hånden over hinanden og den nu frikendte officer.

"De er stadig ansatte i forsvaret, og de holder hånden over hinanden, de er måske presset andre steder fra. De er jo de små soldater," sagde hun.