Krimi

Hærværksbølge: 46-årig erkender en brøkdel

46-årig erkender en smule af den hærværksbølge, der har hærget Kalundborg. Nægter dog dræbt biltyv som motiv.

Den 46-årige mand fra egnen har netop erkendt sig skyldig i 12 anklager ud af de 105 forhold af omfattende hærværk, som han er tiltalt for ved Retten i Holbæk.

Tyveri, hærværk og kørsel uden kørekort er nogle de forhold, som manden erkender. Den 46-årige forklarede i retten, at en bøde for manglende registreringsafgift tvang ham til tyveriet.

"Jeg fik en opkrævning fra Skat på 603.000 kroner, og jeg har ellers aldrig begået noget kriminelt. Men jeg stjal lamperne (PH-lamper, red.) for at betale bøden," sagde den 46-årige.

Manden blev anholdt ved hjælp af tip og utallige timers telefon- og rumaflytninger på den 46-åriges bopæl. Politiets aflytningerne er nu centrale beviser mod den tiltalte.

Sagen drejer sig om hærværk af op mod 270 biler, der gennem længere tid fik ridset lakken, skåret dækkende op og ætset med syre. Erstatningskravet lyder på godt to millioner kroner, vurderer senioranklager Jens Ingerslev Olsen.

Straffesagen drejer sig også om graffiti på alt fra byens gymnasium til svømmehallen. "Panser svin skød MIO", stod der således malet på jobcentrets facade sidste sommer.

Netop "MIO" går igen både som graffiti og som bogstaver ridset ind i lakken på flere biler, og budskabet kan forbindes til en tragisk sag i 2009.

Dengang blev Michael Nielsen, kaldet MIO, skudt og dræbt af en politiassistent, da MIO kørte en stjålet bil. Betjenten blev senere frifundet.

Men i retten nægtede den tiltalte overhovedet at kende til Michael "MIO" Nielsen.

Den nu tiltalte blev anholdt i februar i år og har været varetægtsfængslet lige siden. Kendes han skyldig, giver det mellem halvandet år fængsel og op til seks år.