Krimi

Børn tænder tigrenes jagtinstinkt

På trods af et helt liv i fangenskab er det umuligt at tæmme en tigers naturlige instinkter, og hvis den får muligheden, vil den jage og dræbe, som det skete i København Zoo i nat.

"De reagerer fuldstændig instinktivt og naturligt på, at der kommer noget levende derind, som trigger dem på en eller anden måde og gør, at de får lyst til at slå ihjel," forklarer Bjarne Klausen, zoolog i Odense Zoo.

"Så hvis man springer ned i et tigeranlæg på et tidspunkt, hvor der normalt ikke bliver fodret, så kan man alligevel meget nemt tænde deres instinkter, og det er simpelthen det, der er sket," siger han.

Børn tænder rovdyrene

I sit arbejde har Bjarne Klausen selv observeret, hvordan bestemte bevægelser og særligt mindre mennesker tænder tigrene.

"Vi kan se, at et bestemt størrelse menneske har en tendens til at trigge dem mere end andre. Når vi viser børn og helt unge mennesker rundt, kan vi se, at det tænder vores rovdyr på en anden måde," siger han.

At børn har en særlig effekt på store rovkatte, viser denne video, som vi bragte på tv2.dk i maj:

"Det handler måske om, at børn bevæger sig på en anden måde end de voksne, de er vant til at se, der gør, at det tænder dem," siger Bjarne Klausen.

Så selv om de måske ser fredelige og dovne ud, ligger instinktet lige under overfladen.

"Med de store rovkatte kan man ikke bare på en generation tage en killing og tæmme den og fodre den op og tro, at den ikke har sine instinkter, for det har den," siger Bjarne Klausen.