Krimi

S: Glem alt om fri hash i Danmark

Det kommer ikke på tale med lovlig hash i Danmark. I hvert fald ikke så længe Socialdemokraterne kan bestemme.

"Det bliver der ikke noget af. Det kommer simpelthen ikke til at ske," fastslår Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup.

Han lægger dermed luft til SF, som foreslår en hash-kommission, der blandt andet skal se på erfaringerne med lovlig hash fra andre lande.

Også tænketanken Forsete foreslår, at eksperter skal kigge på, hvordan man kommer stigende problemer med hash til livs, og om man kan eventuelt kan afkriminalisere hash. Men den vej er Socialdemokraterne ikke parat til at gå.

"Det er vi imod. Der findes ingen forældre, der ønsker, at deres barn begynder at ryge hash."

"At ryge hash er farligere end almindelig rygning, og vi kæmper for at få børn til at lade være med at begynde at ryge, og vi kæmper for, at de unge skal udsætte deres rygedebut," siger Ole Hækkerup.

"Derfor kan jeg på ingen måde støtte logikken i, at man så skulle gøre det lettere, når det gælder hash, netop som vi prøver at gå i den modsatte retning, når det handler om almindelig rygning," fastslår han.

Inspireret af portugisisk model

SF er blandt andet inspireret af Portugal, der har haft succes med at lade hashbrugere få stoffet lovligt mod at gå i behandling.

Men der kommer hverken fri hash eller en hash-kommission herhjemme, fastslår den socialdemokratiske retsordfører.

"Det bliver ikke til noget som helst," siger Ole Hækkerup.

Forsetes forslag at gentænke strategien i forhold til misbrug af hash kommer efter, at politiet har besluttet, at der skal sættes hårdere ind over for hashhandlen på Christiania, hvor det menes, at der bliver omsat for flere hundrede millioner kroner.