Krimi

Professor i fængsel for spionage

Den finskfødte professor Timo Kivimäki ved Københavns Universitet er ved Retten i Glostrup idømt fem måneders ubetinget fængsel for spionage for at have mødtes med og udleveret dokumenter til russiske diplomater.

"Jeg mener, at retten har troet på PET's paranoide verden. Og uden PET's mange påstande om terror og lignende kunne de ikke finansiere deres virke," lød det fra en chokeret Timo Kivimäki efter dommen i den mørklagte sag, der blev ført for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Erkendte de faktiske forhold

Professoren havde i forvejen erkendt, at han havde til hensigt at overbringe kontaktinfo om fire danske forskere til russiske diplomater, men understreget, at der var tale om offentligt tilgængelige informationer hentet fra Internet. Overdragelsen af navnene på de fire forskere skulle ske på et pizzeria på den københavnske vestegn, men inden Timo Kivimäki nåede så langt, blev han anholdt i S-toget.

I Timo Kivimäkis taske fandt politiet desuden en redigeret liste over 10-12 studerende fra Statskundskab i København.

Timo Kivimäki blev dømt efter den såkaldt "milde spionparagraf" for at have deltaget i et større antal møder med diplomater fra den russiske ambassade i København fra 2002 til 2010.

Ville gøre det om igen

Siden anholdelsen for halvandet år siden har Timo Kivimäki været suspenderet fra Københavns Universitet. Trods dommen mener han ikke, at han har gjort noget forkert.

"Jeg ville sandsynligvis gøre det samme igen. PET påstår, at diplomaterne var russiske agenter. Men det har vi ikke set nogen beviser på. Vestlige efterretningstjenester er ellers meget effektive, og hvis ikke de havde været almindelige ambassademedarbejde, så havde vi set beviser," sagde han.

Professoren slipper for at blive udvist af Danmark, som anklageren, advokaturchef Ole Weikop, ellers havde krævet, ligesom han også får en kortere straf.

Der vides endnu ikke, om professoren vil anke dommen.

.