Krimi

Professor: Jeg ville give russerne fire navne

Den spionanklagede professor Timo Kivimäki havde til hensigt at overbringe kontaktinfo om fire danske forskere fra Center for Militære Studier til russiske diplomater. Det erkender han over for TV 2.

"Jeg havde kopieret kontaktinfo om fire eksperter i arktiske vande, som jeg ville give til mine russiske kontakter. Men det var helt åbne informationer, som jeg havde hentet fra centerets egen hjemmeside," siger Timo Kivimäki til TV2 | NYHEDERNE.

Kan ikke huske navnene

Han kan i dag ikke huske navnene på de fire forskere fra Center for Militære Studier, som alle er eksperter i arktiske sikkerhedsforhold. De russiske diplomater ønskede kontakt med eksperter, som kunne give dem et indblik i danske sikkerhedsinteresser i Ishavet.

Overdragelsen af navnene på de fire forskere skulle angiveligt ske på et pizzeria på Vestegnen den 8. september 2010 klokken tre om eftermiddagen. Men inden Timo Kivimäki nåede så langt, blev han anholdt af politiet, da han sad i S-toget linje B fra Nørreport mod Høje Tåstrup.

I Timo Kivimäkis taske fandt politiet desuden en redigeret liste over 10-12 studerende fra Statskundskab i København. En politikilde siger til Berlingske, at det er politiets opfattelse, at også "de navne skulle overleveres til hans russiske kontakter." Men det afviser professoren over for TV 2. De 10-12 navne på listen er ifølge ham identiske med de 10-12 studerende, som han skulle undervise og være specialevejleder for fra næste morgen. Han havde fået listen direkte fra kontoret på Statskundskab - og han har altså ikke selv udvalgt personerne blandt de øvrige studerende fra Statskundskab.

"Jeg havde udelukkende redigeret i listen ved at fjerne de studerendes CPR-numre og deres adresser, telefonnumre og e-mail-adresser, så jeg havde mere plads til at skrive notater på listen," fortæller Timo Kivimäki til TV2.

Afviser spionrekruttering

"Jeg har aldrig nævnt noget om mine studerende til de russiske diplomater, og jeg har aldrig nævnt russerne over for mine studerende. Så jeg kan blankt afvise, at jeg deltaget i rekruttering af spioner til fordel for Rusland."

Når han overhovedet havde listen over de studerende i tasken skyldtes det ifølge Kivimäki, at han ville tage direkte fra mødet på pizzeriaet i Høje Tåstrup til sit hjem i Albertslund.

Ifølge anklageskriftet har Timo Kivimäki mødtes cirka 20 gange med russiske ambassadefolk fra 2002 til anholdelsen i september 2010. Han skulle angiveligt have modtaget tusindvis af kroner i kontanter fra fire forskellige russiske ambassadefolk.

Suspenderet fra sit arbejde

Siden anholdelsen for halvandet år siden har Timo Kivimäki været suspenderet fra Københavns Universitet. Han er tiltalt for overtrædelse af Straffelovens paragraf 108, som også kaldes den milde spionparagraf.

Første retsmøde i sagen finder sted den 26. april.

Timo Kivimäki forklarer over for TV 2, at han ikke ønsker at forklare sig på fjernsyn, da han kun ser sig i stand til at gøre det enten på et fremmedsprog eller gebrokkent dansk. Han frygter angiveligt for repressalier fra højreradikale mod hans bolig, hvis de hører, at han ikke taler flydende dansk efter 13 år i Danmark. TV 2 har tilbudt professoren at tale på et hvilket som helst sprog, han føler sig tryg ved.