Krimi

Ambassadør om spionsag: Ingen kommentarer

Ingen kommentarer er svaret på spørgsmålet, om den russiske ambassade har kendt til sagen om den tiltalte finske spionprofessor fra Københavns Universitet.

"Vi ønsker ikke at kommentere sagen, da det er en igangværende retssag," siger den russiske vicekonsul i Danmark Alexey Sazhinov til Ritzau og fortsætter:

"Jeg kan ikke tale på ambassadørens vegne, men det var først, da det kom frem for nylig, at jeg blev gjort opmærksom på sagen," siger han.

Timo Kivimäki, der er professor ved Københavns Universitet, er blevet sigtet for at have leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer til fire russiske agenter.

Han er tiltalt for at have overtrådt Straffelovens paragraf 108, hvilket er den milde spionparagraf.

Efter sigende skulle han have udleveret navne og oplysninger om personer i Danmark, som efterretningstjenesten kunne være interesseret i.

Ifølge Timo Kivimäki udførte han mod betaling fagligt analysearbejde og formulerede videnskabelige argumenter inden for sikkerhedspolitik for russerne, sådan som han har gjort for talrige andre diplomater og regeringer.

Hans analyser og tilvejebringelse af argumenter har i dette tilfælde handlet om konflikterne med først Irak, siden Iran og territorialdiskussionen i Arktis.

Særligt delen med Arktis har vagt opsigt, da der inden længe fra en række landes side, inklusiv Danmark, skal gøres krav på territoriet i området, der er rig på olie, gas og mineraler.