Krimi

V: Russerne har opført sig betænkeligt

Det er ikke varme tanker om diplomaterne på den russiske ambassade i København, der fylder Venstres retsordfører Karsten Lauritzen torsdag aften.

Weekendavisen har afsløret, at en finsk professor fra Københavns Universitet er tiltalt for spionage, efter han har holdt møder med hvad anklagemyndigheden betegner som fire russiske agenter.

Og det giver anledning til betænkeligheder.

"Jeg undrer mig over den opførsel, som nogle fra den russiske ambassade har udvist i den her forbindelse," siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Han henviser til, at professoren selv har forklaret, at han selv betragtede russerne som "almindelige diplomater fra ambassaden".

"Hvis der er en professor, der er tiltalt for at have givet nogle ting, som skulle være ulovlige at levere til en fremmed magt, og det er sket på forespørgsel fra russerne af, så er det betænkeligt," mener retsordføreren.

Han finder sagen bemærkelsesværdig.

"Enhver form for spionage mod Danmark og danske interesser er alvorlig, og sagen illustrerer, at det desværre også sker i den moderne verden, og ikke bare er noget, der hører Den Kolde Krig til."

"Det er noget, vi tager meget alvorligt, og jeg er glad for, at PET har været opmærksom på, at der muligvis har foregået noget ulovligt," siger retsordføreren.

Hos Socialdemokraterne hæfter retsordfører Ole Hækkerup sig ved, at professoren selv beskriver møderne med russerne som noget, der minder om den informationsindsamling, som de danske ambassader i udlandet foretager.

"Men hvis man bruger agenter, og det kan påvises, at der er brugt nogen former for spionage med det formål at skade Danmark, så foreligger der en ny situation, som er dybt alvorlig," siger han til Ritzau.

Ole Hækkerup henviser til, at det nu er op til domstolene at afgøre, hvorvidt der har været tale om spionage.