Krimi

Se de nyere danske spionsager her

En 49-årig professor fra Københavns Universitet er blevet tiltalt for spionage ved at udlevere oplysninger til den russiske efterretningstjeneste.

Selv om Politiets Efterretningstjeneste især i årene efter Berlinmurens fald i 1989 efterforskede flere sager om spionage er det kun anden gang i nyere tid, at en mulig spion stilles for retten.

- Den første var en tolder fra Rødby, som i januar 2002 i Østre Landsret blev idømt fire måneders fængsel for at levere oplysninger til den østtyske efterretningstjeneste Stasi.

Han røg i 1989 - få måneder før det østtyske regime brød sammen - i en veltilrettelagt fælde sat op af Stasi. Tolderen havde forelsket sig i den østtyske kvinde, han senere blev gift med.

Stasi-folkene truede ham med, at han ikke ville få lov at rejse på besøg hos hende igen, hvis han ikke samarbejdede. Derfor turde han ikke andet end fortælle, hvad han vidste om toldvæsnets rutiner og samarbejde med PET.

- I 1983 blev en dansk journalist frifundet ved en domstol i Düsseldorf for anklagerne om at have spioneret til fordel for Østtyskland.

Han erkendte dog senere, at formentlig var blevet dømt, hvis retten havde kendt det materiale, som senere blev fundet i Stasiarkiverne, hvor han optrådte under kodenavnet "Flame".

- I 1999 fik de danske myndigheder adgang til oplysningerne i Stasiarkiverne og indledte undersøgelser mod en stribe danskere.

En af de mistænkte, som myndighederne mest intenst forsøgte at bygge en sag op mod, var den danske EU-embedsmand, der skulle have arbejdet for østtyskerne under navnet "Lenz".

Han blev anholdt, da han kom hjem på juleferie i de sidste dage af 1999. Han sad fængslet i mere end 100 dage, før justitsministeren i juni 2000 besluttede ikke at rejse tiltale.

Sagen var - ligesom mange af de øvrige, man efterforskede - forældet.