Krimi

Forsker: Russerne er yderst aktive

Det kom i dag frem, at politiet har tiltalt den finske professor Timo Kivimäki for overtrædelse af straffelovens paragraf 108 også kaldet "den milde spionparagraf" i forbindelse med møder med russiske agenter.

Paragraffen tager sigte på personer, der - uden direkte at have afsløret statshemmeligheder - har hjulpet et fremmed efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark.

Spørgsmålet er nu hvad Timo Kivimäki i givet fald har hjulpet russerne med.

"Umiddelbart har man kunnet bruge ham som påvirkningsagent. Altså en som kan påvirke offentligheden via sine analyser og sine udtalelser," siger efterretningsforsker ved ForsvarsakademietFlemming Splidsboel.

Han fortæller, at russerne er yderst aktive, når det kommer til efterretningsvirksomhed, og han peger på flere områder, hvor det store land mod øst vil være interesseret i danske oplysninger.

"Den russiske udenrigsefterretningstjeneste er meget aktiv i verden, og vi må formode også i Danmark. Det er blandt andet industrispionage, det kan være politisk spionage; hvad foregår der i de politiske kredse, hvad taler man om, hvordan forholder Danmark sig til forskellige internationale spørgsmål om konflikter, og hvis man kan få fat i det også militærspionage. Danmark er jo et krigsførende land og medlem af Nato og hvis man kan få adgang til noget der, så er det interessant," siger Flemming Splidsboel.

Paragraf 108 omtales som sagt som "den milde spionparagraf", og efterretningsforskeren tror heller ikke, at Timo Kivimäki har afsløret danske hemmeligheder.

"Der er ikke umiddelbart noget fra hans CV og hvad der ellers ligger offentligt tilgængeligt om ham, der indikerer, at han har haft adgang til klassificeret materiale," siger Flemming Splidsboel.