Krimi

Balders død skaber debat om lov

Var det i orden, at en jæger i går skød naboens hund, da den løb ind på hans grund, eller gik han over stregen?

Historien om nedskydningen af den 10-årige labrador Balder ved Holbæk deler vandene og har skabt megen debat.

Det er ifølge loven om mark- og vejfred fra 1872 tilladt at skyde en hund, der løber ind på ens grund, hvis man har advaret ejeren først.

Men den lov vil Dyrenes Beskyttelse have lavet om.

"Selvfølgelig kan man ikke gå og skyde andre menneskers kæledyr. Der må være andre måder man kan løse den type konflikter på end at tage sit gevær og skyde den her arme hund," siger Tina Engberg, kommunikationschef i Dyrenes Beskyttelse og opfordrer til, at loven laves om.

"Det er klart; ejeren har et ansvar for at holde sin hund inde, når hans nabo siger til ham, at han ikke gider have hunden rendende. Så skal han holde den inde, men det synes jeg ikke berettiger, at naboen har lov til at skyde hunden," siger hun.

Afmægtige jægere og lodsejere

Men i Danmarks Jægerforbund ser de meget nødig loven ændret.

"Jeg synes, det er uhyre vigtigt at fastholde den lovgivning, der er nu. Vi har en snes henvendelser i jægerforbundet på årsbasis, hvor der er afmægtige jægere og lodsejere, der har henvendt sig til politiet og til hundeejeren, og stadigvæk strejfer hunden om, med skader på råvildtet til følge. Der er den allersidste nødvej det her drastiske skridt," siger Ole Roed Jakobsen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Tina Engberg fastholder imidlertid, at det er alt for drastisk et skridt at skyde hunden og foreslår en anden lovgivning.

"Det skal være sådan, at man kan gå ind og lave nogle pålæg til hundeejeren om at holde hunden på egen grund, og hvis han ikke forstår det, må man give bøder, og hvis han ikke forstår det, må man tvangsfjerne hunden," siger hun.

"Det er ikke i orden, at hunden bliver det uskyldige offer i det her og bliver skudt. Den her hund ved jo ikke, at den ikke må rende derind. Det er ejerens ansvar," tilføjer Tina Engberg.

Til fare for vildtet

Ifølge Ole Roed Jakobsen er problemet, at hundene især her i foråret er til fare for vildtet.

"Typisk hvis de er flere hunde, går de på jagt efter vildtet. Så har vi skambidninger af vildtet. Vi finder vildt, der enten er dødt, eller også er det ikke dødt endnu, hvor hundene er gået på dem, og de går jo typisk i bagkroppen på eksempelvis råvildt og begynder at skambide dem og groft sagt æde af bagkroppen," siger han.

Tina Engberg medgiver, at det i den pågældende sag er svært for naboen at gøre andet end at skyde hunden inden for den nuværende lovgivning, men netop derfor bør loven laves om.

"Men loven har rent faktisk fungeret efter hensigten forstået sådan, at hvis der er nogen, der er uden for pædagogisk rækkevidde, og ikke formår at holde deres husdyr, hvor de skal holdes, så har man den her mulighed for at gribe ind," siger Ole Roed Jakobsen.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har i dag bebudet, at hun nu vil se på loven om mark- og vej­fred.